+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Mobiltörténeti kiállítás a könyvtárban
2022. május 24. kedd 15:36
Mobiltörténeti kiállítás a könyvtárban
Az érdeklődők az 1980-as és 1990-es évek különleges készülékeit tekinthetik meg.
Nagykanizsa

Mobiltelefontörténeti kiállítás nyílt a Halis István Városi Könyvtárban. Az érdeklődők az 1980-as és 1990-es évek különleges készülékeit tekinthetik meg. A tárlattal egyúttal a mobilok újrahasznosítására is szeretnék felhívni a figyelmet.

Daróczi István mintegy 2500 mobiltelefont gyűjtött össze az évek során, ebből körülbelül száz darabot állítottak ki hétfőn a bibliotékában. A legrégebbi darab egy 1987-es készülék, míg a legfrissebbeknek az utolsó nyomógombos készülékek számítanak. A gyűjtő immáron másfél évtizede hódol a szenvedélyének, amellyel komoly céljai vannak.

– Amit szeretnék ezzel a kiállítással, hogy egyszer Guiness-rekorder szeretnék lenni. Jelenleg körülbelül ugyanennyi van egy német úriembernek, aki tartja ezt a Guiness-rekordot. Próbáltam keresni a rekordereket, hogyan lehet felvenni velük a kapcsolatot. Darabszámra megvagyok vele, csak nem tudom, hogy ő mi alapján gyűjti, típusonként, színenként, gyártási évenként, ebben kérnék valahogy segítséget, illetve az lenne ezzel még a célom, hogy Zalaszabarban vettünk egy házat, amiből szeretnék egy múzeumot csinálni – mondta el daróczi istván gyűjtő.

A városi könyvtár évek óta együttműködik a Jane Goodall Intézettel. A megnyitón a szervezet titkára, Kádár András is részt vett, és bemutatta a kanizsai intézményben is zajló „Passzold vissza, Tesó!” programot. A kezdeményezés célja, hogy a mobiltelefonok újrahasznosításával csökkentsék az emberek ökológiai lábnyomát.

– Itt van egy gyűjtődobozunk, de bárki bármikor csatlakozhat tagintézményként vagy cégként. Ezeket nyersanyagként újrahasznosítva már nem kell kibányászni az eredeti lelőhelyükön, a gorillák, csimpánzok élőhelyén, ez a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajlik. Ott nem ritka a gyermekmunka sem, úgyhogy ha bedobunk egy mobiltelefont, azzal csökkenthetjük mind a környezetkárosítást, mind az állatokat védhetjük, mind az embereket segíthetjük – árulta el Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

A kiállítás egy hónapig megtekinthető a városi bibliotéka emeletén.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu