+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Koszorúztak az egykori kávégyárnál
2022. május 30. hétfő 13:23
Koszorúztak az egykori kávégyárnál
Fejet hajtottak az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület képviselői szombaton Nagykanizsán.
Nagykanizsa

Fejet hajtottak az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület képviselői szombaton Nagykanizsán. Az egykori kávégyár még meglévő kerítésén emléktábla őrzi a második világháború történéseit, amikor a létesítmény lengyel menekülttáborként funkcionált.

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület 2009 óta járja az országot. Felkeresik azokat a helyeket, ahol a második világháború alatt a lengyel menekülteket befogadták.

– 1939-ben, amikor a németek megtámadták szeptember 1-én Lengyelországot, rá két hétre szeptember 17-én a Szovjetunió is megtámadta Magyarországot, s akkor már volt közös lengyel-magyar határ. Mert visszakerült Kárpátalja hozzánk. A magyarok voltak azok, akik befogadták azokat a lengyeleket, akik menekültek, a németek, illetve a háború elől. Valamint katonatiszteket, katonákat, akik nyugatra tartottak – nyilatkozta  Bazsóné Megyes Klára az  Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület elnöke. 

A társaság a hála jegyében utazik a magyarországi emlékhelyekhez. Nagykanizsára első alkalommal látogattak, az autóbuszuk tele volt és idegenvezetőt is fogadtak. Sokan közülük lengyel leszármazottak.

– Minden korban örökké érvényes egy ilyen emlék. Főleg nekem, lengyelnek. Aki azt vallja, hogy ezeket a borzalmakat, és azt a szeretetet, amelyet a lengyel nemzet, a lengyel nép a magyaroktól megkapott 1939-ben, azt soha senkinek nem lehet elfelejteni – árulta el Sebestyénné Majchrowska Ewa, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület tagja.

  Az érdiek több szervezettel, egyesülettel felvették már a kapcsolatot, a Zalai Lengyel-Magyar Baráti Társasággal most kezd kiépülni az együttműködésük. 

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu