+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kimutatható a koronavírus a kanizsai szennyvízben
2022. augusztus 12. péntek 14:13
Kimutatható a koronavírus a kanizsai szennyvízben
A Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ szakemberei utoljára májusban kaptak pozitív vizsgálati értéket.
Nagykanizsa

Kimutatható a nagykanizsai szennyvízben a koronavírus koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése alapján országos átlagban is emelkedés tapasztalható az örökítőanyag jelenlétében. A Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ szakemberei utoljára májusban kaptak pozitív vizsgálati értéket.

A szakemberek a Covid-időszak eleje óta elemzik a városi szennyvíztelepről vett mintákat, majd Pécsre szállítják. Adamcsik Orsolya kutató arról számolt be, hogy több heti negatív eredmény után lett most ismét kimutatható a koronavírus koncentrációja.  

- Tavasz végén és nyár elején a koronavírus koncentrációja csökkent a szennyvízben, de a mintázással továbbra sem álltunk le a nyár folyamán. Hetente kaptuk a szennyvíztelepről a mintákat és az utóbbi hetekben az eredményeink alapján ismét növekvő tendenciát mutattak a számok, úgyhogy elmondható, hogy a legutóbbi mintánk sajnos pozitív lett –  nyilatkozta Adamcsik Orsolya, a  Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ kutatója.

A nyári eredményeket eleinte valószínűleg a kánikula is befolyásolta, Adamcsik Orsolya szerint mostanra előfordulhat, hogy a vírus alkalmazkodott a melegebb időjáráshoz.

- A nyár folyamán nagyrészt negatívak voltak az eredményeink, ezt befolyásolhatta az időjárás, a nagy meleg. Viszont lehetséges, hogy a vírus már annyira alkalmazkodott a körülményekhez és olyan nagy mennyiségben van jelen a szennyvízben, hogy a nyári időszak sem akadályozta meg és kimutatható volt a vízben – tette hozzá Adamcsik Orsolya, a  Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ kutatója.

Az intézmény munkatársai év végéig, hetente folytatják a mintavételezéseket.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu