+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / 150 éves könyvek a gyűjteményben
2022. augusztus 25. csütörtök 15:17
150 éves könyvek a gyűjteményben
A mintegy 150 éve kiadott dokumentumok korábban semmilyen közgyűjteményben nem voltak elérhetők.
Nagykanizsa

Öt különleges kötet került a városi könyvtár tulajdonába. A mintegy 150 éve kiadott dokumentumok korábban semmilyen közgyűjteményben nem voltak elérhetők. A könyveket másolt formában kölcsönözhetik ki a bibliotéka olvasói, de az intézményen belül van lehetőség az eredeti példányok átlapozására.

A bemutatott kötetek az 1860-as, 1870-es években, a Wajdits család nyomdájában készültek. A nagykanizsai vállalkozás országosan ismertnek számított, munkáik szinte valamennyi könyvesboltban megtalálhatóak voltak. Az évtizedek múlásával azonban ezek a kötetek feledésbe merültek.

– Ezek a könyvek, amik a XIX. századnak a második felében jelentek meg, ezek a könyvek elkallódtak a gyűjteményekből. Nem nagyon örököltünk belőle, most viszont valahogy úgy alakult, hogy számunkra több nem létező kötet megvásárolhatóvá vált antikváriumban. Tudtunk erre áldozni és így összeállt egy kis sorozat – tudtuk meg Czupi Gyulától, a Halis István Városi Könyvtár igazgatójától. 

A könyvek főként antológiák, amelyek egy bizonyos téma köré csoportosulnak. Akad köztük daloskönyv és ünnepi köszöntőket magába foglaló gyűjtemény. Czupi Gyula szerint a könyvek azok számára is érdekesek lehetnek, akik kíváncsiak a 150 évvel ezelőtti nagykanizsai mindennapokra.

– Gondoljunk el egy könyvet, amelyik arról szól, hogy ünnepi köszöntőket mondunk, tehát ezek mintakönyvek egy kicsit. És ott nem az van, hogy általános témákban csak, hanem mondjuk nagykanizsai szerzők nagykanizsai eseményekre írt tósztjai, felköszöntői is találhatóak benne. A legutóbbi az „Egy tarisznya ostobaság” ez egy különleges kísérlet, nem tudjuk, hogy ki gyűjtötte – nyilván a kiadó környékéről valaki, nem ismerjük a nevét –, a történetek között vannak kanizsaiak is és amelyek kanizsai bolondságokra utalnak – tette hozzá Czupi Gyula. 

A könyvtár igazgatójától megtudtuk, hogy a kötetek online formában is elérhetőek lesznek az intézmény gyűjteményben.

 

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu