+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Bírságot a cigicsikkért?
2022. szeptember 22. csütörtök 14:18
Bírságot a cigicsikkért?
Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten.
Nagykanizsa

Egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki elpöckölt cigicsikkekért a II. kerületben – erről a helyi polgármester posztolt még a múlt héten. Az illegális szemetelés Kanizsán is jelentős probléma, és mint azt szerkesztőségünknek többen jelezték, már az Eötvös tér új okospadjainak környezetét is ellepi a cigarettamaradék.  

A cigicsikk könnyű hulladék, a szél elsodorja, és általában a virágágyásokban köt ki, összeszedni pedig nagyon nehéz, az egyik legnehezebb köztisztasági folyamat – hangsúlyozta Csendes Tamás, a Netta közterület-gondozási vezetője. A szakember megemlítette azt is, hogy mintegy 440 kuka van a városban, a megújult terekre is többet kiraktak, sokan mégsem tesznek két lépést sem azért, hogy ne a földre dobják a szemetet.

– Az a baj, hogy kézi erővel is nagyon-nagyon nehéz munka és folyamat ezt összeszedni. A Netta Pannonia ez ügyben tett lépéseket, géppark-, gépfejlesztés kapcsán. De egy ilyen csikkfelszedő, hulladékfelszívó gép az 10 millió forintba kerül. S ha hozzáteszem, hogy alapvetően illegális és büntethető a közterületi szemetelés, s azért is vagyunk kénytelenek fejleszteni, mert szemetelnek az emberek, akkor talán jobb lenne mindenkinek végiggondolni, hogy a saját környezetét mennyire és hogyan szennyezi –  világított rá Csendes Tamás, közterület-gondozási vezető.

A kanizsai közterület-felügyelők is rendszeresen kapnak bejelentéseket szemetelésről, de mint azt Bakonyi Tamás elmondta, csak tettenérés esetében büntethetnek. A helyi tapasztalat az, hogy a csikkek eldobálása leginkább a fiatalokra jellemző, de a hajléktalanok viselkedése is sok munkát ad a köztereseknek.

– A buszpályaudvar környékén most már több évre visszamenőleg vagy a rendőrséggel vagy a családsegítő központtal tartunk ellenőrzéseket. Pontosan azért, mert amíg várják egymást a gyerekek, addig rágyújtanak a cigarettára, és nem minden srác viszi el a legközelebbi kukáig a csikket, s nem ott nyomja el, hanem általában elpöcköli. De jellemző ez néhány hajléktalan személyre is, akik a város bármely pontján fel tudnak tűnni egy-egy padon. S ha hosszabb időt töltenek ott, akkor bizony előfordul, hogy körbeszemetelik a felületet –  jegyezte meg Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.   

A füstszűrőben található műanyag miatt bomlik le nagyon lassan a csikk, ezt a hozzáértők mintegy 10-12 évre teszik. A kanizsai szakemberek egyetértettek abban, a bírságolás helyett jobb megoldás lenne, ha mindenkinek eljutna a tudatáig, hogy az utcára dobott hulladékkal saját lakóhelyét szennyezi.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu