+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Vértanúkra emlékeztek
2022. október 5. szerda 14:56
Vértanúkra emlékeztek
Az aradi vértanúkra emlékeztek a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Halis István Városi Könyvtárban. A szervezők tematikus történelmórákkal és képeslapgyűjteménnyel készültek  a Rozgonyi Általános Iskola osztályainak.

1849 október 6.-a magyar történelem egyik legsötétebb napja. A forradalmat követő megtorlások évfordulóján olyan hősökre emlékezünk, akik mártírhalált haltak a hazáért. Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója szerint, Nagykanizsán kiváltképp jeles ünnepként tekintenek a napra.

–Ennek a tragikus és egyben felemelő eseménynek -hiszen ezek az emberek vállalták a sorsukat- erről való megemlékezés évről évre visszatér. Nagykanizsa kiemelten figyelt erre, hiszen van egy terünk, ahol ezek az emberek megformázásra kerültek – emelte ki Czupi Gyula a Halis István Városi Könyvtár intézményvezetője.

Október 6.-án 12 tábornok és 1 ezredes halt vértanúi halált. Ugyanezen napon végezték ki  Pesten Magyarország első miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost is, akit a vesztőhelyen agyonlőttek.   A vértanúkról különböző relikviának számító képeslapok kiállításával, valamint speciális órákkal emlékeztek meg a városi bibliotékában.

-A könyvtárban most egy hirtelen jött ünneplés történik, hiszen Gulyásné Raksányi Olga, aki többször megörvendeztetett minket és az olvasókat is azzal, hogy a képeslap gyűjteményeit tematikusan összerendezte és ebből egy kiállítást csinált. Tegnapi napon eljuttatta hozzánk a kiállítását és arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne, hogy ha ezt a közönség láthatná, sőt, ha a kezdéskor egy történelem órára is sor kerülne, hiszen vannak kollégáim, akik tematikus órákat csinálnak, az elő történelmi teaházat- tette hozzá Czupi Gyula.

Czupi Gyula hozzátette, a következő napokban is szeretettel várnak minden könyvtárlátogatót, hogy megtekintsék a kiállítást és közösen emlékezzenek a haza hőseire.                    

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu