+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Zenei lexikonunk
2022. november 3. csütörtök 14:56
Zenei lexikonunk
A Hevesi Sándor Művelődési Központban mutatták be Nagykanizsa Zenei Lexikonját.
Nagykanizsa

A Hevesi Sándor Művelődési Központban mutatták be Nagykanizsa Zenei Lexikonját. Kocsis Katalin gyűjteménye a város egykori zenei tehetségeinek életét foglalja magában egészen az 1800-as évek közepétől.

Bár zenei lexikonról van szó, nem csak zenészek, hanem táncművészek vagy akár költők is bekerültek a kötetbe, például Pék Pál, aki sokat tett a város jazz zenéjének felerősödésében. Főként a 19. század közepétől szerepelnek művek a gyűjteményben, de megtalálható néhány szócikk ennél sokkal korábbi énekekről is. A legrégebbi könyvben szereplő dal, egy Thúry Györgyre vonatkozó históriás ének 1571-ből. Kocsis Katalin, a lexikon szerzője erős hivatást érzett, hogy városunk zenei múltját összefoglalja.

-Írtam külön-külön emberekről egyes tanulmányokat, de egyszer csak úgy éreztem, hogy kell egy olyat írni, amiben mindenki benne van. Persze, akkor mindenkiről egy kicsit szűkszavúbban, hogyha mindenki belekerül. Egy lexikon azért az nem annyira mesélős jellegű, hanem azért abban egy kicsit komolyabb és objektívebb szócikkek vannak, de viszont mindenki belekerül és mégiscsak ad egyfajta keretrendszert Nagykanizsa zenei múltjáról és én ezt próbáltam meg most ezzel a kötettel- fogalmazott Kocsis Katalin.

A lexikon megközelítőleg egy év alatt készült el, de a kiadást másfél évtizednyi kutatás előzte meg. A szerző több forrást is használt a kötet megírásához.

-Elsősorban a régi nagykanizsai újságokat, amik 1862-ben jelentek meg először és attól kezdve folyamatosan volt Nagykanizsának saját hírlapja. Ez egy valóságos kincsesbánya, rettentő élvezet olvasni. Fent van egyébként a könyvtár honlapján a teljes anyag, tehát ott bárki böngészheti őket. Nem mondom, azért jó sok oldal. Mellette újabban egyrészt az anyakönyvek, mert az, hogy egy muzsikus hol élt, mikor született, mikor halt meg, ezekhez muszáj az anyakönyvi forrásokat előkeríteni- árulta el a szerző.

Kocsis Katalin hozzátette, aki a művészek anyakönyveiről is szeretne többet megtudni, a FamilySearch oldalon tájékozódhat további érdekes információkért.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu