+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A lelemény diadala
2022. november 3. csütörtök 17:20
A lelemény diadala
Dani Zoltán előadásával folytatódott a Hadak útján sorozat a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Dani Zoltán előadásával folytatódott a Hadak útján sorozat a Halis István Városi Könyvtárban. A nyugalmazott ezredes azzal szerzett magának világhírnevet, hogy a koszovói háborúban egy áthangolt radar segítségével, 1999. március 27-én egységével lelőtt egy sebezhetetlennek hitt F-117-es lopakodót.

Az erdélyi felmenőkkel rendelkező katona három évtizedet szolgált a jugoszláv, később szerb hadseregben. Az est során nemcsak a gép lelövéséről tudhattak meg információkat az érdeklődők, de megismerhették az előadó katonai pályafutását és családi életét is. A legendás cselekedetet egy trükk segítségével sikerült végrehajtani, hosszas kísérletezést és kutatómunkát követően.

-Törekedtem arra, hogy minél jobban tanuljam meg az újdonságokat, amelyek megjelentek a repülőkről. Akkor szedtem össze az ilyenfajta repülőkről is adatokat és rájöttem, hogy mégis van valamilyen megoldás és akkor azt kihasználtuk, hogy könnyebb legyen felderíteni ezt a típusú repülőt. Úgy hívják, hogy lopakodó, láthatatlan, nagyon nehezen lehet felderíteni a radarral- fogalmazott Dani Zoltán, a szerb hadsereg nyugalmazott ezredese.

Dani Zoltán az elmúlt évtizedekben többször is találkozott az amerikai gép pilótájával, Dale Zelkoval, a két egykori katonatiszt az évek során barátságot kötött egymással. Az előadás vendége ifjabb Szentgyörgyi Dezső volt, aki szerint az ezredes haditette a modern hadviselést is meghatározta, mivel az F-117-eseket leselejtezték a koszovói harcokat követően.  A nyugalmazott pilóta stábunknak barátja emberségét is méltatta, amely abban a helyzetben is megmaradt, amikor nem kapta meg a neki kijáró tiszteletet.

-A hadsereg ezek után azt a kérdést tette fel, hogy két dolog közül választhat. Az egyik az volt, hogy a Dani nevet Danicsra változtatja, - azt hiszem ezt értjük, hogy mit jelent… - és akkor tábornokká léptetik elő. A másik, hogy miután megszegte a berendezés átalakítására kiadott parancsot, aminek a következtében sikerült ez a haditette, hadbíróság elé állítják és leszerelik. Ő azt mondta, hogy az őseinek a nevét nem változtatja meg és leszerelt- árulta el Szentgyörgyi Dezső, nyugalmazott pilóta.

A rendezvény több nagykanizsai cég összefogásával valósult meg. A Hadak útján programsorozat novemberben egy filmvetítéssel egybekapcsolt előadással zárja az idei évet.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu