+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Az éjféli nap világa
2022. november 10. csütörtök 15:45
Az éjféli nap világa
Képes úti beszámolót tartott Böröcz Zsolt szerda este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Nagykanizsa

Képes úti beszámolót tartott Böröcz Zsolt szerda este a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A nagykanizsai pedagógus a Norvégiában található különleges tájegységről, a Lofoten-szigetekről beszélt az érdeklődőknek.

A szenvedélyes utazónak számító tanár huszonkét évvel ezelőtt már járt Norvégiában, most azonban akkori útját másik irányból teljesítette. A túrája során érintette Svédországot, Finnországot és a Balti államokat is, a lefőbb célja azonban a Lofoten-szigetekre való eljutás volt. Az itt tapasztaltakat életre szóló élményként írta le.

- A Lofoten-szigetek az maga egy csoda. Tulajdonképpen a jégkorszak után a gleccserek visszahúzódása alakította ki, ezt a páratlanul tagolt, öblökkel, hegyekkel, hegyes sziklagerincekkel és csúcsokkal tarkított tájat. Úgy is hívják, hogy lofoteni fal, távolról úgy is néz ki, de ha az ember közelebb megy, akkor látja, hogy sok apró sziget van. A nagyobb szigetekből nézve, mintha egy óriás az öklével kiütötte volna, úgy láthatóak ezek a hegyek –  hangsúlyozta Böröcz Zsolt tanár.

A táj mellett a szigetcsoport és a régió különlegessége, hogy egyszer az évben, 24 órán keresztül a Nap mindig a horizonton marad. Böröcz Zsolt szerencsésnek érzi magát, hogy ezt a jelenséget személyesen is tanulmányozta.

- Hála a jó Istennek nagyon-nagy szerencsén volt, mert igaz, hogy az első este még elég nagy felhőfedettség volt és nem láttuk az éjféli napot. Másnapra kiderült az ég, gyönyörű kék ég volt mindenhol és olyan látványban volt részem, ami soha életemben még nem volt. Jött a nap, éjfélkor, megállt a horizonton, elindult vissza fölfelé az útján, tehát nem ment le a nap. Ebből a szempontból nagyon izgalmas és szép volt a dolog -  tette hozzá Böröcz Zsolt.

Böröcz Zsolt stábunknak elárulta, hogy a jövőben ismét Skandinávia valamelyik országába szeretne elutazni, ezúttal azonban a nyári időszak helyett télen tenné meg az utat.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu