+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A nép ellensége
2022. november 10. csütörtök 15:49
A nép ellensége
Rohr Magdolnáról szóló monodrámát mutattak be szerdán a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Rohr Magdolnáról szóló monodrámát mutattak be szerdán a Halis István Városi Könyvtárban. A „Nép ellensége” című darab a gulagtúlélő szenvedéseit tárja az érdeklődők elé. Rohr Magdolna nyolc évet töltött embertelen körülmények között szovjet átnevelőtáborban.

A negyvenperces színműben a főhős visszaemlékezéseit hallhatjuk 1945-től kezdve, amikor előbb a szovjet katonák csoportosan megbecstelenítették, majd nem sokkal később koholt vádak alapján internálták. Sztankay Orsolya számára emberpróbáló feladat volt Rohr Magdolna megformálása.

- Ez egy nagyon nehéz történet, egy fiatal lányról, akit 16 évesen hurcolnak el, még a felszabadulás után a II. világháborúban ’45-ben. Honnan merítek ehhez erőt? Nagyon nehezen, ezt az ember igazából nem tudja megérteni, felfogni vagy átérezni, inkább átmossa magán és valamilyen színészi eszközökkel megpróbál ennek a mélyére menni. Nagyon sokat jelent ez, hogy ismerem a történet főhősének a lányát, Jolánt, aki a GULAG Alapítvány elnöke és így tudtunk beszélgetni – árulta el Sztankay Orsolya színésznő.

A darabot kétszer mutatták be Nagykanizsán, délben az iskolások, délután a felnőttek láthatták. Az alkotás egy rendhagyó történelemórának is tekinthető, mivel Rohr Magdolna történetét követően Kovács Emőke történész előadását hallhatta a publikum a Gulag borzalmairól. A szakember szerint ez a korszak egyre inkább megkapja azt a figyelmet a magyar történelemben, amit az áldozatok miatt megillet.

- Történelmi kontextusba helyezzük, mint az egyetemes történelem, mint a magyar történelem tekintetében, hogy mi is az a szovjet kényszermunka, ami magába foglalja a szovjet Gulagra hurcolás történelmét, ami sok magyart érintett. Egészen végig kísérjük a történelmi előadás keretében a rendszerváltoztatásig ezeket a magyar gulágtörténeteket. Ez egy 20 perces összegzés, de úgy gondolom, hogy azokat az alapkifejezéseket, terminusokat mind tisztázzuk -fogalmazott Kovács Emőke történész.

A bemutató díszvendége Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke volt, aki hosszú idő óta igyekszik megismertetni az emberekkel édesanyja – és az elhurcoltak – szenvedéstörténetét.   

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu