+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Nehéz helyzetben a nyelvoktatás
2023. január 5. csütörtök 13:44
Nehéz helyzetben a nyelvoktatás
A megkérdezett szakértő szerint az egyetemeknek nincs kapacitása a hallgatók nyelvoktatására.
Nagykanizsa

A megkérdezett szakértő szerint az egyetemeknek nincs kapacitása a hallgatók nyelvoktatására. Hiába bízza az intézményekre a kormány a döntést a diplomához korábban szükséges középfokú nyelvvizsgával kapcsolatban, a gyakorlatban nem lett könnyebb a felsőoktatásban tanulók dolga. A statisztikák szerint európai viszonylatban Magyarország utolsó előtti helyen áll az idegen nyelvek megtanulása terén. Móric József szerint a közoktatásban használt, rendszerváltás óta fennálló nyelvtanközpontú oktatás nem elég hatékony.  

– A nyelvtanközpontú tanítás, belesulykoljuk a gyerekekbe és a fiatal felnőttekbe a nyelvtant. Valóban nyelvtani ismeretek nélkül helyes és pontos beszéd nem lehet, de hát vegyük figyelembe, hogy ahogy mi egymás között magyarul beszélünk, abban is számtalan nyelvtani hiba van. – nyilatkozta Móric József, a Dialóg Nyelviskola igazgatója. 

A szakember úgy véli, sokkal fontosabb lenne a beszédközpontú oktatás, és a gyerekek bátorítása arra, hogy ha hibásan is, de merjenek megszólalni idegen nyelven. Az leterhelt tanároknak azonban sokszor nincs energiájuk a hatékonyabb módszer alkalmazására. A kormány döntése értelmében december 7-től az egyetemek hatáskörébe helyezték, hogy kötelezővé teszik-e a diplomához a középfokú nyelvvizsgát.

– Én azt gondolom, hogy egy magára kicsit is adó egyetem az meg fogja követelni a nyelvvizsgát, egy idegen nyelvnek legalább a középfokú ismeretét, ugyanis a törvény úgy szól pontosabban, hogy az állam nem írja elő valóban a nyelvvizsgát, hanem ráhagyják a döntést az egyetemre, de ha viszont az egyetem előírja a nyelvvizsgát, akkor meg kell, hogy teremtse az egyetem a képzésnek a feltételeit. – tette hozzá Móric József.

A Dialóg Nyelviskola igazgatója szerint a felvételihez szükséges nyelvvizsgákkal vitt többletpontoknak köszönhetően nem fog visszaesni a vizsgázni vágyók száma. Emellett a legtöbb felsőoktatási intézmény anyagi kapacitás és emberi erőforrás hiányában nem tudja vállalni a hallgatók nyelvoktatását, ezért kérdéses, hogy melyik egyetem milyen követelményeket határoz meg a jövőre nézve.  

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu