+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A kanizsai futball hőskora
2023. február 27. hétfő 16:57
A kanizsai futball hőskora
Az egykori kapus harmadik kötetével lezárta a helyi labdarúgás történetét feldolgozó könyvtrilógiáját.
Nagykanizsa

Bemutatták Vlaszák Géza, Nagykanizsa futballtörténete 1910-1945 című könyvét pénteken délután a Halis István Városi Könyvtárban. Az egykori kapus harmadik kötetével lezárta a helyi labdarúgás történetét feldolgozó könyvtrilógiáját.  

2018-ban jelent meg Vlaszák Géza első műve, amely az ő hat évtizedes kapcsolatát mutatja be a nagykanizsai labdarúgással, a két évvel ezelőtt napvilágot látott második könyvben az 1945 és 1972 közötti időszakkal ismerkedhetnek meg az olvasók, míg a most bemutatott gyűjtemény a sportág kanizsai hőskorába kalauzolja el a futballbarátokat. Mivel a szerzőnek erről a korszakról már nincsenek emlékei, így a kötet elkészültéhez komoly gyűjtőmunkára volt szüksége. Az érdeklődők az első városi mérkőzésekről is több oldalon keresztül olvashatnak.

– 1910. június 27-én volt az első hivatalos futballmeccs Nagykanizsán, amikor a kereskedelmisták csapata játszott az ifjúságképző csapatával. Utána alakult ’12-ben az NTE-nél a futballszakosztály – az egyesület 1866-ban alakult – ezután alakult a Zrínyi. ’23-ban megépítették a Zrínyi-pályát, és akkor már ment a rivalizálás az NTE és a Zrínyi között –tudtuk meg Vlaszák Gézától.

A kötet szerkesztői feladatait ezúttal is Kardos Ferenc látta el. A könyvtár igazgatóhelyettese és a szerző folyamatosan kapcsolatban voltak egymással, ez is segítette az átfogó munka megszületését.

– Ebben már több volt az én szerkesztői feladatom. Arányt nem is lehetne mondani, mert tulajdonképpen minden oldalt többször átolvastunk, átbeszéltünk, hogy mi mennyi, hogy mennyi kép legyen benn. Ilyen szempontból nagyon hálás feladat volt. Büszke vagyok mindhárom kötetre, erre kiváltképp –mondta el Kardos Ferenc, a kötet szerkesztője.

A kötetbemutató díszvendége ifjabb Vlaszák Géza, ötszörös válogatott labdarúgó volt. Az élvonalban nagykanizsai színekben debütáló egykori kapus büszke édesapja munkájára, mivel kiemelten fontosnak tartja, hogy a jelen és a jövő labdarúgói is tudatában legyenek annak, milyen múltja van annak a klubnak és városnak, ahol futballoznak. 

– Ne csak azokra nézzünk fel, akik külföldiek vagy azokra, akik Budapesten játszanak a Fradiban vagy a Honvédban, hanem igazából ismerni kell mindent. Az lenne a jó, hogy aki fiatal és elkezd futballozni az Olajbányászban vagy az UFC-ben, az ismerje a múltat. Én is nagyon büszkén viseltem ennek a klubnak a mezét, és nagyon örülök, hogy ezt a hibát, amit sokáig és sokat elkövettünk, hogy nem beszéltünk a múltról és feledésbe merültek korosztályok vagy éppen évtizedek, ezt most visszahozzuk –hangsúlyozta ifjabb Vlaszák Géza.

A teljessé váló trilógiában mintegy 8 ezer labdarúgóról esik szó és több ezer mérkőzés eredményével ismerkedhet meg az utókor. A kötetbemutatóról bővebben beszámolunk mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu