+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Horvát kultúra és hitélet ápolása
2023. március 6. hétfő 15:43
Horvát kultúra és hitélet ápolása
Egyházi ifjúsági találkozót szervezett vasárnap délutánra a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet a molnári templomba.
Molnári

Egyházi ifjúsági találkozót szervezett vasárnap délutánra a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet a molnári templomba. A programon előbb horvát nyelvű szentmisét celebráltak, majd a környékbeli tamburazenekarok műsorát láthatták az érdeklődők.  A művelődési intézet első alkalommal szervezte meg a találkozót, amelynek célja, hogy a környékbeli fiatalok ne csak a kultúrát, hanem a hiteléleti hagyományaikat is ápolják. Ennek érdekében igyekeznek zarándoklatokat és más közösségi eseményeket is létrehozni a környező településeken.  

A jövőbeni terveinkben szerepel az, hogy azok a programok, amelyek kivihetők, azokat ki fogjuk vinni Molnáriba, Tótszentmártonba, Murakeresztúrra, Fityeházára, ahol éppen helyet tudunk találni. Mert egy regionális intézményről van szó és szeretnénk, ha egy-egy programunk helyileg is megvalósulna, egy-egy másik faluban, nem mindig csak a szélhelyen – mondta el Matoláné Proszenyák Hajnalka, a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet vezetője.

Az eseményen négy tamburazenekar, a murakeresztúri Četiri Žice, a tóthszerdahelyi Pomurske žice, valamint az egyaránt nagykanizsai MužiKaj és Stoboš lépett fel. A fiatalok különböző horvát nyelvű vallási énekeket adtak elő. Hegedűs Erik számára fontos, hogy a hagyományokat és az identitásukat minél több emberrel megismertessék az ilyen rendezvényeknek is köszönhetően.

– Sikeresnek érzem és büszke is vagyok a diákjaimra, tanulóimra. Remélem, hogy hasonlóképpen tudjuk folytatni a munkát és remélem ugyanilyen motiváltak lesznek a későbbiekben is – tette hozzá Hegedűs Erik, a Pomurske žice zenekarvezetője.

Az együttesek tagjai korábbról már jól ismerik egymást, így a tradíció és a vallás előtérbe helyezése mellett, a program örömzenélés is volt.

– Egyszerűen jó érzés, amikor együtt játszunk a társainkkal és ez is egy pozitívum. Illetve maga az egész közösség, amibe bekerül az ember, a zenekarokban nagyon jó baráti társaságok szoktak kialakulni. A MužiKaj” zenekarral mi is egy baráti társaság vagyunk, élvezünk próbára járni és az együtt zenélés öröme az, ami ezt előre viszi – árulta el Abonyi Bence, a Četiri Žice zenekarvezetője.

Az esemény záróakkordjaként a négy zenekar közösen lépett fel a murakeresztúri és a tótszerdahelyi általános iskolásokkal.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu