+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kiállítás Petőfi emlékére
2023. március 13. hétfő 17:29
Kiállítás Petőfi emlékére
A szokásos csere és adásvétel mellett a költőhöz kapcsolódó műtárgyakat is láthattak az érdeklődők.
Nagykanizsa

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Zalai Csoportja a hétvégén a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A szokásos csere és adásvétel mellett a költőhöz kapcsolódó műtárgyakat is láthattak az érdeklődők.

Petőfi élete és munkássága teljesen egybefonódik a magyar nemzettel, ezért tartja fontosnak a zalai csoport, hogy őrizzék az emlékét.

– Nincs még egy ilyen termékeny költő. Közel ezer verset írt, ebből az ezerből olyan 40-50 töredékként maradt fent kéziratban, de maradtak fent lényeges kéziratai is, többek között a Nemzeti dal kézirata, ami itt látható a tárlóban, de hangsúlyozom, autentikus kópia. Tehát nem eredeti, mert az irtózatos kincs –emelte ki Farkas István József, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Zalai Csoportjának titkára.

Emellett a 12 pont és Orlai Petrich Soma képeinek kópiái is a tárlat részét képezték, de megtekinthetők voltak a számos kanizsai köztér szobrát alkotó, Rétfalvi Sándor művei is. A bélyegek és bankjegyek közül Farkas István kiemelt egy, a Horthy-korszakban kiadott, 50 pengőst.

– Ez Horváth Endre bankjegytervezőnek az alkotása, ő volt az, aki a mai napig is világrekordot vezet, mert hatvan éven keresztül voltak bankjegyei forgalomban a pengő- és a forintrendszerben. A forintrendszerben is van egy tízforintos, egy papír tízforintos, ami a ’71-es évig volt forgalomban. Ezen a dagerrotípiára hajazó portré, a híres fénykép van rányomtatva – tette hozzá Farkas István József.

Március 15-e után az Ősze András Galéria helyett a HSMK aulájában tekinthetik meg a kiállítást az érdeklődők.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu