+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Legendás magyar utazók
2023. március 14. kedd 15:24
Legendás magyar utazók
Magyar utazók világjárásáról nyílt kiállítás a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Magyar utazók világjárásáról nyílt kiállítás a Halis István Városi Könyvtárban. Gelencsér Gábor tárlata némileg március 15-höz is kapcsolódik, hiszen Berzencey Lászlóról is szó esik, aki kormánybiztos volt a forradalom és szabadságharc időszakában.

A kanizsai nyugdíjas újságíró, Gelencsér Gábor ezúttal gyűjteményének azon szeletét állította ki, amely az ázsiai területekre és olyan utazókra fókuszál, akik ma kevésbé számítanak ismertnek. A kiállított pénzérmék, képeslapok és zászlók ezeknek az utazásoknak szentelnek emléket, köztük Brunner Erzsébet és Sass Brunner Erzsébet világjárásának.

- A lokálpatrióta kötődésünkből adódóan a Brunnerek útját jártuk végig, ugye ők anya és lánya, akik Indiában éltek és onnan nagyon sok utazást tettek. A zászlók azokat az országokat jelölik, ahol megfordultak, Hongkongon Sanghajon át Japánig, Thaiföld, Burma és Nepál, mindenütt festettek –  mondta el Gelencsér Gábor, gyűjtő.

A könyvtár számos korabeli újságcikkel és utazási könyvel igyekezett színesíteni a tárlatot. A résztvevők így megismerhetik Jakabos Ödön történetét, aki egy év alatt, 5 dollárral a zsebében gyalog jutott el Erdélyből Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi síremlékéig, és Brezencey Lászlóról is információkat tudhatnak meg, aki a forradalom leverését követően, emigrációja alatt kutatta a magyarok óhazáját.

-Kossuthot az emigrációba is követte, ő is kereste a magyarok nyomait, többször is próbálkozott vele. Talán ő volt az első, aki először körbejárta a Földet a magyarok közül. Visszajött az emigrációból, újra képviselő is lett, tehát egy nagyon színes élete volt, tehát valakinek a március 15-e nem úgy fejeződött be, hogy mondjuk emigrációba mentek és besorozták, netán vértanúként végezte. Voltak olyanok, akik emigrációba mentek és az egyik szereplő is ilyen -fogalmazott Czupi Gyula, Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

A sivatagi karavánszerájtól a japán teaházig – magyar utazók világjárása Ázsiában című kiállítás március 31-ig tekinthető meg a bibliotéka földszintjén.  

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu