+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Követendő hősök
2023. március 14. kedd 16:10
Követendő hősök
Szerdán ünnepli a magyarság az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóját.
Nagykanizsa

Szerdán ünnepli a magyarság az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóját. A jeles esemény megítélése egyértelműen pozitív ám arról, hogy mi is volt a történések célja, már kevesebben tudnak állást foglalni.  

Március 15-ét minden közintézményben és minden településen megünneplik, ám a történészek szerint hiába példaértékű a márciusi ifjak szellemisége, sokan félreértelmezik a korszak történéseit. A forradalom célja ugyanis nem a szabadságharc kitörése volt, hanem egy a Habsburg-házzal való közjogi szembenállás, amellyel a magyarországi helyzet demokratizálódását kívánták elérni a felelős magyar kormány felállítása, a sajtószabadság és a jobbágyfelszabadítás mellett. Fontos kiemelni, hogy az ezeket a kérdéseket magukban foglaló áprilisi törvényeket V. Ferdinánd császár is szentesítette.

- Nem az volt a cél, hogy itt háború útján változtassunk a sorsunkon, hanem békés úton szerettük volna a császárral rendezni a dolgainkat. Az szerintem mindenképpen díjazandó vagy megsüvegelendő, hogy ezek az emberek változást szerettek volna. Szerették volna, hogy egy demokratikus szabad Magyarország legyen és ezért nagyon sok mindent kockáztattak –  emelte ki Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár  könyvtárosa.

A városi könyvtár két munkatársa azért hozta létre az Élő történelem teaház elnevezésű rendezvénysorozatát, hogy ne csak az iskolai, városi ünnepségen elhangzott alapinformációkkal, hanem a korszakok sajátosságaival is megismertessék hallgatóságukat. Szerintük fontos, hogy a forradalom és szabadságharccal kapcsolatban az emberek ne csak a 12 pontról, a márciusi ifjakról vagy a Nemzeti dalról tudjanak valamit mondani, hanem reálisan lássák az események főszereplőinek helyzetét.  

- Görgey kapcsán eléggé jelentős változások voltak. Őt most már egyre inkább pozitív megítélés alá veszik. Nagyon sokan ezt hangsúlyozzák is, próbálnak programokat, kiállításokat szervezni, az ő szerepét jobban kiemelni, hiszen az ő szerepe nem mindig volt értékelve a történelemben, igazából eléggé negatív visszhangot kapott. Úgy gondolom, hogy talán Kossuth megítélése pedig a másik irányba indult el -  mondta el Musztács Krisztián, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

A március 15-i városi megemlékezések holnap 9 órakor kezdődnek a Deák-téren, de több környező településen is leróják kegyeletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt.  

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu