+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Süllőfészkek kihelyezése: sikeres!
2023. március 23. csütörtök 13:17
Süllőfészkek kihelyezése: sikeres!
Sikeres volt az első próbálkozás, több, mesterségesen kihelyezett süllőfészken vannak ikrák a Csónakázó-tóban.
Nagykanizsa

Sikeres volt az első próbálkozás, több, mesterségesen kihelyezett süllőfészken vannak ikrák a Csónakázó-tóban. A kísérlet információt ad a halgazdálkodónak a süllők tóban lévő jelenlétéről és mennyiségéről, valamint nagyon hatékony módja az ívás elősegítésének. Ezeket a felvételeket a halőri szolgálat juttatta el szerkesztőségünkhöz. A múlt hétvégén emelték ki a február végén elhelyezett mesterséges süllőfészkeket. Összesen kilenc darab lett kihelyezve, – a szakemberek örömére – ahogy a fotókon látszik is – több fészek van már telis-tele ikrákkal. Ez a kísérlet egyrészt információt ad arról, hogy a víztestben lévő süllő állomány ivarérett egyedei magát az ívást a tóban végrehajtják – magyarázta Szépligeti Ferenc, a Magyar Országos Horgász Szövetség halőre.

– Nagyon hatékony módja ez az ívás elősegítésének. A mederfeneket áttapogatva nagyon sok a Csónakázó-tóban a lágy iszapos rész, ami a süllő ívásnak, vagy magának az ívásnak nem egy túl ideális környezet. Sokkal ideálisabb az, amikor egy lágy, füves, jelen esetben műfüves területet tudnak használni a halak az ívásra – mondta el Szépligeti Ferenc a MOHOSZ halőre.

A fészkeket a február végi kihelyezés óta folyamatosan vizsgálták, helyüket bóják jelzik, a zavartalanságot biztosítják a kihelyezett táblák – ugyanis a helyszín környékén átmenetileg tilos a horgászat. Továbbá a kajak-kenusokkal is egyezséget kötött a halőri szolgálat, a tó hátsó pár méterén nem eveznek meghatározott ideig a sportolók. Ennek az első próbálkozásnak - mint megtudtuk - további előnye is van. Előnevelt süllők ugyanis évente érkeznek a vízbe, a telepítési tervnek megfelelően, ám azok egy teljesen más ökoszisztémából kerülnek a tóba, így fennmaradásuk is kockázatosabb – fogalmazott Szépligeti Ferenc.

– Időben nem biztos, hogy pontosan egyeztetve van itt a halak tápláléka, nem biztos, hogy pont abban az időben jelen van, amikor az a hal érkezik. Általában jól működik az a rendszer, de sok faktor befolyásolja. A vízben, a saját vízben kelt hal egy sokkal jobb megoldás, sokkal jobb megmaradást lehet remélni tőle – tette hozzá Szépligeti Ferenc.

Szépligeti Ferenc stábunknak elárulta, hogy reményeik szerint jövőre már jóval több fészket tudnak kihelyezni. Aki kíváncsi a süllőfészkek további rejtelmeire, hétfőn válassza a Kanizsa TV A mi portánk című műsorát, ahol bőven szolgálunk még meglepő érdekességekkel a témával kapcsolatban.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu