+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Újszülöttek erdeje
2023. március 24. péntek 17:16
Újszülöttek erdeje
Az elmúlt években nem csupán Zalában, hanem országszerte is több százezer csemetét ültettek el annak érdekében, hogy Magyarország erdőterületeit növeljék.
Nagykanizsa

Bemutatták a Csónakázó-tó mellett lévő „Újszülöttek erdejét” az érintettek ma délelőtt. Az Agrárminisztérium 2019-ben indította el az Országfásítási Mintaprogramot, amelyhez a Zalaerdő Zrt. is csatlakozott. Az elmúlt években nem csupán Zalában, hanem országszerte is több százezer csemetét ültettek el annak érdekében, hogy Magyarország erdőterületeit növeljék.

A fásítás több ütemben zajlott és zajlik. Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője a mai eseményen emlékeztetett: ha erdősítésről van szó, mindig hosszú távban kell gondolkodni. A trianoni békediktátum értelmében, Magyarország az akkori területeinek elcsatolásával az erdőségeinek 85 százalékát elveszítette. Az elődök, a szakemberek, többször, több ütemben országfásításokba kezdtek, 2019-ben pedig újabb fellendülést kapott az erdőtelepítés.

– Hol tartunk most, az elmúlt 100 év óta, vagyis, az 1920-as, kezdeti 10 százalék környékéről? Elmondható az, hogy a ma az erdőterületek aránya 25,4 százalék Magyarországon, ezt szeretné a kormányzatunk 2030-ig 27 százalékra emelni. Ehhez kapcsolódik mindenféle ösztönzés, támogatás, ami szolgálja, hogy ez a cél megvalósuljon – mondta el beszédében Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője.

Magyarországon az élő-fa készlet több, mint 400 millió köbméter. A növedékek 13 millió köbmétert jelentenek évente, ebből az elmúlt esztendőkben 6 és 9 millió köbmétert termeltek ki – ez is azt mutatja, hogy jelenleg tudatos erdőgazdálkodás folyik Magyarországon – hangsúlyozta az osztályvezető. A Csónakázó tó melletti „Újszülöttek erdejét” Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója mutatta be – s mint fogalmazott: valós és reális az erdőtelepítés, mint alternatíva, a szántóföldi gazdálkodás mellett.

– A program elindulása óta, 2019  óta a Zalaerdő Zrt több, mint 35 hektár erdőt telepített, az általa vagyonkezelt területeken, ami a társaság méreteihez, illetve a rendelkezésre álló telepítendő  szántóterületek méreteihez mérten úgy gondolom, egy jelentős feladat –emelte ki Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

A mintafásítást meghatározott metódus szerint kell végrehajtani, - hangzott el a sajtótájékoztatón. Ezen a területen az első kivitelben 19.600 darab kocsányos tölgy, 2800 magas kőris, 1400 vadalma, 2800 madárcseresznye és 1400 darab vadkörte csemete lesz elültetve. Cserjés erdőszegélyt is létrehoztak a terület nyugati oldalán, a fásítási program szintén ebben az erdőrészletben folytatódik, ősszel.

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu