+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Érettségi 2023
2023. április 19. szerda 15:05
Érettségi 2023
2023-tól ugyan több felsőoktatási szakhoz már nem kötelező az emelt szintű érettségi, a többletpontok miatt azonban most is sok diák él ezzel a lehetőséggel.
Nagykanizsa

Még mindig érződik a Covid-hatása a végzős középiskolás osztályokon a megkérdezett pedagógusok szerint. 2023-tól ugyan több felsőoktatási szakhoz már nem kötelező az emelt szintű érettségi, a többletpontok miatt azonban most is sok diák él ezzel a lehetőséggel.

Nem csak a tanulás, de a közösségi élet terén is érezhető az idén végzős diákokon az online oktatás hatása. Az érettségi vizsga előtti utolsó hajrában sok lemaradást kell bepótolniuk a fiataloknak. A Piarista-iskolában a pedagógusok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a tanulóik a karantén okozta hátrányok ellenére is a lehető legfelkészültebbek legyenek a számokérés során.  - Ők is még megszenvedték ezt a Covid bezárást, 9. és 10. osztályban is még nagyrészt otthon tanultunk online, és az meglátszott a teljesítményükön is meg a felkészülésükön is. Próbáltuk bepótolni, és ez nagyrészt sikerült is. – mondta el Fehér Katalin, a Parista-iskola tanára.

A fakultációk is nagyban segítik a diákokat, főleg az emelt szintű vizsgákra való felkészülésben. Horváth Sára ugyan tart az írásbelitől, de úgy véli, megfelelő szintű oktatást tudnak nekik biztosítani az intézményben.  - Úgy érzem, hogy a tanárok egész jól felkészítenek, főleg emelt szinten, én emelt történelem érettségit fogok tenni, és úgy gondolom, hogy a tanár úr mindent megtesz annak érdekében, hogy sikeres emelt szintű történelem érettségit írjunk – fogalmazott Horváth Sára, a Piarista-iskola diákja.

Könnyítést jelenthet, ha valaki a korábbi években előrehozott vizsgát tett idegen nyelvből vagy informatikából. Élt ezzel az opcióval Németh Bálint is, aki angolból már levizsgázott emelten. Egyrészt a többletpontok miatt választotta ezt, másrészt a megszerzett tudást egyetemi évei alatt is szeretné kamatoztatni. - Én tavaly már megcsináltam angolból egy középszintet, és idén októberben egy emelt szintet, illetve még tavaly informatikából csináltam egy középszintű érettségit, mert ugye ezt viszem tovább ötödik tantárgyként. Szerintem sokkal nagyobb könnyedség ez nekem, hogy idén már nem kell velük bajlódnom, mert így több időm marad a három fő tantárgyra, a matematikára, a magyarra, meg a történelemre – vélekedett Németh Bálint piarista diák.

A technikumba járóknak még nehezebb a dolga, hiszen nekik a szakmai tárgyakból is vizsgázniuk kell. A Cserháti-iskolában már korán elkezdték a felkészülést a próbavizsgákkal. Péterváriné Kiss Sarolta intézményvezető elmondta, a szakmai végzettség megszerzése után is sokan mennek tovább a felsőoktatásba, akik a tanulmányi átlagukat sok esetben a szakmai vizsgák jó eredményével tudják kompenzálni. - Mennek felsőoktatásba, kevesebben, mint a korábbi években, és emelt érettségit elsősorban azok tesznek, akik olyan felsőoktatási intézménybe mennek, amelyek az emelt érettségit megkövetelik. Ugye az idei évtől jó pár felsőoktatási intézmény nem követeli meg az emeltet, hanem elég a középszintű. Illetve azok mennek, akiknek a tanulmányi eredményük alapján esetleg a pontszámuk nincs meg, viszont szakmából jók, és ezzel szeretnének plusz pontot szerezi – mondt el Péterváriné Kiss Sarolta, a Cserháti Technikum intézményvezetője. A tavaszi érettségi írásbelijei május 8-án kezdődnek a magyar nyelv és irodalom feladatlappal, míg a szóbelik június közepétől várnak a vizsgázókra. 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu