+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Egy ember, aki kétszer halt meg
2023. április 20. csütörtök 17:52
Egy ember, aki kétszer halt meg
Egy ember, aki kétszer halt meg – Ify Lajos, az egykori fonyódi plébános életéről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

Egy ember, aki kétszer halt meg – Ify Lajos, az egykori fonyódi plébános életéről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Halis István Városi Könyvtárban. A kötet Kovács Emőke történész és Bögös András építész munkája.  

Évek óta tanulmányozza a 20. század Balaton-környéki eseményeit Kovács Emőke, aki hosszú ideje foglalkozott Ify Lajos életútjával. A plébános a két világháború közötti években alapította meg a fonyódi plébániát és a térség számos településén építtetett kápolnát. Hitét és politikai véleményét mindig vállalta, ezért az államszocializmus idején kényszernyugdíjazták. Egy ügynöki jelentésben jellemezték úgy, mint az embert, aki kétszer halt meg.

– Egy nagyon autonóm személyiség volt Ify Lajos, ezáltal neki távoznia kellett az egyházból. Azt lehet rekonstruálni, hogy az 1950-es évek elején, ’50 nyarán például Mécs László, premontrei pap-költő, - aki a rendszer ellenségének számított, ’53-ban el is ítélték – több hónapot töltött az Emmaus-kápolnában. Ezért egy hosszas vizsgálati dosszié született Ify Lajosról és Mécs László emmausi tevékenységéről –mondta el Kovács Emőke történész.

Ify Lajos száműzetésbe vonult a nyugdíjas éveiben és saját tervei alapján készítette el a Szent-György-hegyen található kápolnát, ahol 1967-ben bekövetkezett haláláig remeteként élt. Bögös András, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el foglalkozni a templom háttértörténetével.

– Nagyon sok tekintetben hasonlít a népi építészetre, mert a rendelkezésre álló technikákkal, anyagokkal nagyon funkcionális épületeket hozott létre Ify atya egy sajátos esztétikával. Ezért ő egy egyszemélyes népi építészetet képvisel, ami nagyon érdekes –tudtuk meg Bögös András építésztől.

A szerzők a kötet elkészüléséhez az egyházmegyei levéltárakban, valamint az Állambiztonsági Hivatal Történeti Levéltárában végeztek kutatómunkát. A könyvbemutatóval bővebben foglalkozunk későbbi kulturális magazinműsorunkban.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu