+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Emlékezés a hősre
2023. május 9. kedd 14:26
Emlékezés a hősre
Megemlékezést tartottak vitéz Szabadi Béla születésének 109. évfordulóján, hétfő délután a Tripammer utcai köztemetőben.
Nagykanizsa

Megemlékezést tartottak vitéz Szabadi Béla születésének 109. évfordulóján, hétfő délután a Tripammer utcai köztemetőben. A nagykanizsai honvéd 1939-ben a kárpátaljai harcoknál halt hősi halált. 

A nagykanizsai banktisztviselő önkéntesen jelentkezett a Magyar Királyi Honvédséghez, ahol címzetes karpaszományos őrmesterként szolgált a Kárpátalja visszavételéért folytatott harcokban. 1939. március 26-án Kiskolon községnél szakaszával önként jelentkezett felderítő előőrsnek. A csatában embereivel össztűz alá került, ő azonban társait védve tartotta a vonalat, amikor találat érte. Cselekedetéért posztumusz megkapta a Magyar Arany Vitézségi Érmet, amit 1939 és 1945 között alig negyven magyar katona érdemelt ki.

– Komoly, ádáz harc folyt a környék magaslatainak birtoklásáért, ahonnét be lehetett látni a terepet és gyakorlatilag ezeken a magaslatok egyikről a másikra törtek előre. Ezekért folyt a harc, amelynek során egy később halálosnak bizonyuló lövést kapott. Még egy hétig kórházban ápolták, de nem tudták megmenteni az életét –emelte ki Huszár András, az esemény szervezője.

 Huszár András szervezte a megemlékezést. Szerinte Szabadi Béla olyan értékeket képviselt, amelyek a 21. században is követendő példának számítanak. 

– A hazaszeretetet mindenképpen első helyre sorolnám, mivel ettől vezérelve jelentkezett a katonai szolgálatra, illetve fogadta el a behívóját. Kárpátalja visszavételéért harcolt, annak során. A bajtársiassága is biztos, teljesen más filozófiát vallott, mint sok modern hadseregben és ő annak a szellemében élt és esett el. Ő annyit mondott, hogy „Utánam!” és nem azt, hogy „Előre!” –tette hozzá Huszár András.

A megemlékezésen vitéz Szabadi Béla több hozzátartozója is részt vett. Az egykori katonatiszt életműve januárban a nagykanizsai helyi értéktárba is bekerült.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu