+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A matematika következett
2023. május 9. kedd 14:32
A matematika következett
Középszinten 70394, emelt szinten 4537 tanuló adott számot a tudásáról.
Nagykanizsa

Gráfok, százalékszámítás, függvények és halmazok is szerepeltek a mai középszintű matematikaérettségi feladatsorában. A megkérdezett tanulók szerint, nem volt nehéz a két részből álló feladatsor. Az országos statisztikai adatok alapján, ebből a tantárgyból középszinten 70394, emelt szinten 4537 tanuló adott számot a tudásáról. 

Ma reggel kilenc órakor a matematikával folytatódott az érettségi. Valószínűségszámítás, koordinátageometria, mértani sorozat és kétismeretlenes egyenlet is szerepelt a feladatlapokon. Az írásbeli vizsga két részből áll, középszinten az elsőre 45 perce volt a diákoknak, itt tizenkét rövid feladatot kellett megoldani. A másodikra 135 perc állt rendelkezésre. A vizsgáról kiérkező fiatalok megkönnyebbülve válaszoltak stábunknak, a többségük úgy érzi, nem voltak nehezek a feladatsorok.

– Szerintem elég jó lesz, de síkgeometria feladat is volt benne, amit inkább kihagytam volna, mert az nem a kedvencem. Amit magamtól elvártam az ötös, az szerintem sikerülni fog –mondta el Tüske Bence, a Dr. Mező Ferenc Gimnázium végzős diákja.

Bence mellett Leventének is szüksége lesz még a továbbiakban a matematikára és a ma szerzett pontokra, hiszen mind a ketten olyan irányba mennek tovább, ahol még kamatoztatni fogják a Mező-gimiben megszerzett tudást. Bence Győrbe készül a Széchényi Egyetemre járműmérnöknek, míg Levente Pécsre, építészmérnöki szakra.

– Szerintem nekem nagyon jól sikerült. egyébként elég könnyű feladatok voltak számomra. Kihoztam a legjobbat belőle. Igazából geometriai feladatok voltak többségében és valószínűségszámítás, ami sikerült nagyjából–vélekedett Balogh Levente, végzős diák.

Kelemen Sára sokat készült az érettségire, úgy érzi sikeresen zárta az eddigi két napot. Orvosnak készül, így a matematika és a fizika elkíséri a következő tanévekben

– Igazából valami ilyesmire számítottam, felkészültem, úgyhogy nekem úgy jól ment szerintem. Nem volt annyira nehéz, megoldható volt –árulta el Kelemen Sára.

Kiss Dávid kommunikáció-média szakra jelentkezett, ő az elmúlt két napot jól élte meg, hiszen nem okozott számára nehézséget a magyar és a matekfeladatsor. Történelemből viszont emelt szinten fog vizsgázni, de ott is jó eredményre számít.

– Mindenképpen könnyebbnek éreztem ezt az előző évekhez képest, én úgy gondolom, hogy egy nagyon könnyű érettségit raktak össze. Eddig a matekot és a magyart írtam meg, mind a kettőt könnyűnek találtam, úgy gondolom, hogy idén talán könnyebb lesz minden –hangsúlyozta Kiss Dávid, végzős diák

A diákok idén is használhatnak segédeszközöket: matematikából függvénytáblázatot, zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt, szerdán a történelemvizsgán pedig az atlasz nyújt majd némi segítséget.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu