+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Túl a harmadik napon
2023. május 10. szerda 13:46
Túl a harmadik napon
Túl vannak a harmadik napon is az érettségizők.
Nagykanizsa

Kedd este egy áltételsor is napvilágot látott a világhálón, ám a számítások nem jöttek be. A történelmi esszék között szerepelt Julius Caesar egyeduralma, az auschwitzi koncentrációs táborok működése, Széchenyi István gazdaságfejlesztésre irányuló tevékenysége és a rendszerváltozás. 

Már jóval a reggel 9 órás kezdés előtt megérkeztek a diákok a középiskolákba. A Batthyány Lajos Gimnáziumban a tanulók most is – mint az előző két napban – nagy izgalommal várták, vajon milyen feladatokat kapnak. A déli 12 óráig rendelkezésre álló időt nem mindenki használta ki. A batthyánys fiatalok közül többen idő előtt végeztek.

–Én a ’48 előtti időkből választottam a reformkori Magyarországot, mint hosszú esszét. És utána, a ’48 utáni időkből az auschwitzi munkatábor jellemzőit, annak a leírását. Igazából először úgy éreztem, nem tudom, ezt a kettőt sem. Aztán amikor elkezdtem írni, akkor megcsillant a remény. Nem tudnám pontosan értékelni. Nagyon jónak nem érzem, de nagyon rossznak sem –  mondta el Térdig Viktória, a BLG végzős diákja.

Viktória osztálytársa, Varga Júlia szintén hasonlóan választott esszéket, ám a történelemírásbeli első felében – a diákok szerint – nehezek voltak a kérdések.

–Az első kérdés már a kereszténység volt egyből, ami nekem nem a kedvenc témám, szerintem pár dolgot össze is kevertem. Meg ami gondot okozott szerintem több mindenkinek, az a Mátyás-kori kérdések, vagy éppen a Rákóczi forradalom, amiben volt egy-két nem biztos kérdés. De volt gótika is, meg ipari forradalom –árulta el Varga Júlia, a BLG végzős diákja.

A Batthyány Lajos Gimnázium történelemtanára, Horváth Gábor úgy látta, diákbarát, gyerekcentrikus volt az idei történelem-feladatsor. 

–Most kifejezetten jó, gyerekbarát lehetőségek közül lehetett választani. Hiszen az esszé kérdések lefedték a szóbeli tételek jelentős részét, a kombinációs lehetőségek olyan témák voltak – ha valaki a reformkort és a holokausztot kombinálta, részben intelligencia kérdése volt az, hogy ezt meg tudja oldani. Illetve a rendszerváltásnak is volt annyi előnye, a hosszú esszének, hogy viszonylag közeli tananyagról volt szó -  vélekedett Horváth Gábor, a BLG történelem szakos tanára.

Az írásbeli érettségi a történelem után az idegen nyelvi vizsgákkal folytatódik. 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu