+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Az elődök és a hadak útján
2023. május 11. csütörtök 13:20
Az elődök és a hadak útján
A legendás Puma vadászrepülő ezred története elevenedett meg szerda este a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

A Hadak útján programsorozat hetedik felvonásán Németh Zoltán nyugalmazott vadászpilóta előadásán keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a légvédelmi osztály múltjával.  

A 101. Honi Légvédelmi Vadászrepülő ezredet – amelynek beceneve Puma volt – a II. világháború idején hozták létre a magyar légterek védelmére. Az egységben a korszak legjobb vadászpilótái szolgáltak, akik a korszerűtlennek számító technikával is képesek voltak légi győzelmeket aratni a szovjet légierő és az amerikai 15. légi hadsereg ellen. Németh Zoltán őrnagy már aktív pilóta volt, amikor megismerte a pumák történetét, amelynek hatására társaival felvették a legendás nevet, és elkezdték használni a jelvényüket. Prezentációjával méltó emléket szeretett volna állítani példaképeinek.

–Nagyon-nagyon sok öreg vadászpilótával sikerült találkoznom, akik a II. világháborúban Messerschmittelt és egyéb repülőgépeket repültek. Hihetetlen élmények és egyéb találkozók voltak. Nagy szellemiséget kaptunk tőlünk, ami szerintem akkor már a mi sajátunk is volt, mi is abban éltünk. Nagyon-nagyon sokat kaptunk tőlük és amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy ők is azt mondták, hogy ők is kaptak tőlünk –mondta el Németh Zoltán, nyugalmazott vadászpilóta.

A Pumáról II. világháborút követően sokáig nem lehetett nyíltan beszélni, a pilótákat a szocializmus idején koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték. Későbbi történetük csak a rendszerváltást követően került nyilvánosságra könyv és dokumentumfilm formájában. Benke Dániel először vett részt a Hadak útján programsorozatban szervezőként, a könyvtáros úgy látja, ezek az előadások is segítenek a múlt feldolgozásában, egyúttal közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a történelmet.

–Úgy gondolom, hogy olyan emberektől hallani első kézből, akik repültek, vagy részt vettek ezekben az akciókban, mindig nagyon izgalmasak. Mondhatnám azt is, hogy már-már akciófilmekkel vetekedő történetekről van szó, hiszen itt első kézből halljuk azokat, amiket a játékfilmeken megpróbálnak eljátszani nekünk a színészek. Tehát ez így egy fantasztikus élmény –árulta el Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

A programsorozat utolsó tavaszi estjét május 24-én rendezik, akkor Poprádi Zoltán tart előadást Nagykanizsa katonavárosi múltjáról.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu