+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Projektzáró- megzöldült a város
2023. május 24. szerda 15:28
Projektzáró- megzöldült a város
Megtartották a Zöld város – Zöld Nagykanizsa projekt záró tájékoztatóját.
Nagykanizsa

Megtartották a Zöld város – Zöld Nagykanizsa projekt záró tájékoztatóját. A beruházás 2016-ban kapott támogatói szerződést, és végül három ütemben valósult meg. A munkák során megújult az Eötvös és a Deák tér, majd elkészült a parkoló az Alsótemplomnál és az egyetemnél, a sort pedig a Széchenyi tér rehabilitációja zárta. 

Mindhárom elem részleteit ismertette ma Czirákiné Pakulár Judit, a Városfejlesztő ügyvezetője a Vasemberházban. 2019. december másodika és 2020. november 13-a között készült el az Eötvös és a Deák tér felújítása. A két belvárosi rész összköltsége csaknem egy milliárd forint volt. A Deák téren 1500, míg az Eötvös esetében 5000 négyzetméteren újult meg a zöldfelület.

2020 májusában indult a munka a Szent József téri és a Pannon Egyetem előtti parkolóknál.  

– Itt 160 parkoló újulhatott meg, ennyi hely lett kialakítva. Azt gondolom, hogy ez is a városközponthoz méltó, s a parkolási nehézségek megoldása ezzel megtörténhetett. Nagyon várt és nagyon hasznos beruházási projektelem volt. Ennek a kivitelezője a Mermaid Kft. volt, azt gondolom, ők is nagyon szép munkát végeztek –  emelte ki Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Utolsóként a Széchenyi tér átépítése indulhatott el, az itteni beruházáshoz mintegy 400 millió forintos többlettámogatásra is szükség volt. Miután a Zöld város – Zöld Nagykanizsa projekt tervezése az előző önkormányzati ciklusban indult, a helyi kormányoldal gyakran él azzal a kritikával, hogy az ÉVE és a jelenlegi Városfejlesztő más érdemeiből él. Fodor Csaba szerint nem árt tisztázni, a tervezésnél számos hibát vétett a korábbi vezetés, amit most kellett kiküszöbölni a sikeres záráshoz.

– Valamiért lehúzta a korábbi Városfejlesztő ügyvezetője a kandeláberek elhelyezését a Deák téren. A mostaniak a régiekhez nem nagyon illenek a térben. De ez van, ez is sok-sok millió forintjába kerül a városnak. A Széchenyi téren véletlenül kifelejtették, valamilyen oknál fogva, s ezt most kicsit ironikusan mondom, az öntözőrendszert. Ott a hatalmas zöldfelület, s az éghajlatváltozások azt előrevetítik, hogy arra szükségünk lesz, hogy ez a tér ilyen szép maradjon – tájékoztatta stábunkat Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

A tervezésnél kimondott cél volt, hogy minél több fa megmaradhasson, valamint a terek még tovább zöldüljenek. Ezekből többször támadt konfliktus a lakók és a kivitelező között, de végül sikerült kompromisszumra jutni. Konrád-Németh Cecília szerint a felújított területek növényzetének gondozása fontos munka lesz, amihez elengedhetetlen a megfelelő forrás biztosítása és a civil összefogás.

– Nagyon fontos feladata lesz a Városüzemeltetőnek a karbantartás, ami a műszaki dolgokra, burkolatokra is érvényes és a növényzetre is. Ez mindig egy központi és kényes kérdés: hogy akár a költségekben, akár a munkaerőben meg tudjuk-e oldani a növények fenntartását. Próbálunk erre odafigyelni, s a lehető legjobban szinten tartani mind a növényeket, mind a megépített burkolatokat – árulta el Konrád-Németh Cecília, Nagykanizsa főkertésze.

A projekt tervezői is ott voltak a mai tájékoztatón. Ők kiemelték: fontos lesz az állagmegóvás, hiszen Budapesten számos olyan eset történt, hogy egy felújított teret másfél évtized múlva újra javítani kellett. Hozzátették: Nagykanizsa büszke lehet a belvárosára, ami sokkal nagyobb százalékban újult meg e projektnek köszönhetően, mint például a zalaegerszegi.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu