+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Hadak útján
2023. május 26. péntek 12:38
Hadak útján
Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes előadásában a történelem mellett a laktanyai mindennapok bemutatása is fontos szerepet kapott.
Nagykanizsa

Nagykanizsa katonavárosi múltjával ismerkedhettek a Hadak útján programsorozat legutóbbi állomásának résztvevői. A Halis István Városi Könyvtárban Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes előadásában a történelem mellett a laktanyai mindennapok bemutatása is fontos szerepet kapott.

Nagykanizsa már a törökök elleni harcban is fontos állomásnak számított, és katonai múltja párját ritkítja a nyugat-magyarországi régióban. A 20. században öt laktanya is működött városunkban. Poprádi Zoltán, a Magyar Honvédség 14. Thúry György Gépesített Lövészdandárjának utolsó parancsnokaként szolgált Kanizsán. Előadásában nemcsak a harci cselekményeket, hanem a katonaság emberi oldalát is igyekezett bemutatni az érdeklődőknek. - Óriási társadalmi összefogással, az ország legszebb laktanyáit építették fel. Tulajdonképpen ami még csodálatos a laktanyák mellett, hogy hadikórház is épült, itt nem messze, Miklósfa felé. Ahol 3000-3500 sebesült katona ellátásáról próbáltak gondoskodni. Óriási jelentősége volt a második világháború idején, mert csaknem 3000 lengyel menekültet fogadott be oda ez a csodálatos város -  mondta el Poprádi Zoltán, nyugállományú honvéd ezredes.

Az előadás mellett Gredics Péter korhű katonai kollekciójának bemutatása is várta a résztvevőket. A tartalékos katona – aki számos kanizsai relikviával is rendelkezik – fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerjék a város múltját. - Nagyon sok olyan katonatiszt van, akitől egyenruhát kaptam innen, konkrétan Kanizsáról, akik már sajnos nincsenek köztünk. Hála Istennek, még jó páran köztünk vannak és nagyon büszke vagyok arra, hogy engem keresnek, ha van egy hagyaték, vagy van egy felajánlás, hogy szeretnék, ha jó helyre kerülne a tárgyi emlékük, ruhájuk eszközük - fogalmazott Gredics Péter gyűjtő.

Az előadás-sorozat eddigi felvonásain is szerepet kaptak kanizsai vonatkozások, a város átfogó történetével viszont most először ismerkedhetett meg a publikum. A szervezők a jövőben szeretnének további, hasonló tematikájú eseményeket lebonyolítani.- Egy ilyen komoly katonai múlttal rendelkező városnak, mint Nagykanizsának, kötelessége ápolni ezt az örökséget, amit az elődök ránk hagytak. Ezt mi is hisszük és valljuk, itt a Hadak útján szervezői, és erre kiemelten fogunk törekedni. A mai előadás is egy ékes példája ennek, Poprádi ezredes úr rengeteget tud Nagykanizsa hadtörténetéről - mondta Huszár András, a Hadak útján fő szervezője. A Hadak útján program a nyári szünetet követően szeptemberben folytatódik a városi bibliotékában.

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu