+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Könyv a diplomáciai kapcsolatokról
2023. május 26. péntek 14:50
Könyv a diplomáciai kapcsolatokról
A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban.
Nagykanizsa

A II. világháború utáni magyar-jugoszláv kapcsolatokról és hírszerzésről szóló könyvet mutattak be szerda délután a Honvéd Kaszinóban. A Kényszerpályák és külön utak című kötet a kanizsai történész, Domján Dániel Ferenc munkája.

Történészként mindig is Jugoszlávia és a Balkán története iránt érdeklődött Domján Dániel Ferenc. Eredetileg a délszláv háborúval szeretett volna foglalkozni, a harminc évvel ezelőtti történések azonban egy nehezen kutatható témakörnek számítanak, így végül Magyarország és Jugoszlávia 1945 és 1956 közötti kapcsolatából írt szemináriumi dolgozatot, majd könyvet. Munkája során a Belgrádi Magyar Levéltárban és a Magyar Nemzeti Levéltárban végzett kutatómunkát. Bár a témában születtek már könyvek, a szerző gyűjtése során számos érdekességre bukkant.   

–Természetesen voltak olyan információk, amik eddig nem voltak annyira ismertek, főleg a az állambiztonsági levéltárban akadtam rá többek között például a zágrábi perre. Ez mondhatjuk, hogy egy jugoszláv Rajk-per volt. Nem akkora volumenű, de eddig nem volt publikálva. Illetve számos olyan kisebb ügy volt, ami nem látott még eddig napvilágot – emelte ki Domján Dániel Ferenc, történész.

Az érdeklődők a könyvből megismerhetik a jugoszláv hírszerző szervek munkáját, valamint a két ország számos alkalommal változó kapcsolatát az 1940-es, ’50-es évekből. Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó vezetője szerint a könyv mindenkinek ajánlott, aki a történelem kevésbé ismert összefüggései iránt érdeklődik.

–Az én szívem csücske a második világháború és az utána következő évek történelme. Nagyon megörültem amikor láttam, hogy létezik már egy ilyen írás, szerencsére a szerző anyukáját ismertem és rá is írtam, hogy lehetséges lenne-e, hogy bemutassuk ezt a könyvet - mondta el Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója.

A kötetbemutatón a Batthyány Lajos Gimnázium történelemtanára, Horváth Gábor beszélgetett a szerzővel a kötetről és a korszakról.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu