+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Mit jelent ma Trianon?
2023. június 2. péntek 15:23
Mit jelent ma Trianon?
Több megkérdezett fiatal szerint manapság egyre inkább kezd eltűnni a nacionalizmus eszméje, így Trianon tragédiáját is másként látják ők, mint az idősebbek.
Nagykanizsa

Az ifjúság ugyan tisztában van vele, hogy mire emlékezik az ország június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, de kevésbé azonosulnak annak üzenetével, mint a 40 feletti réteg. A trianoni békediktátum a magyar történelem egyik sorsfordító fejezete volt. Az első világháborúból vesztesen kikerülő Magyarországot az 1920. június 4-én aláírt szerződés alapjaiban változtatta meg. 103 év telt el a szignózás óta, amiről 13 éve emlékezünk meg, mint nemzeti emléknap. A stábunk által megkérdezett fiatalok számára már inkább csak egy történelmi ténykén él a döntés, hiszen a nemzetek közötti határok egyre jobban kezdenek elmosódni a modern világban.

– Szerintem ezek a nacionalista érzések kezdenek kihalni az emberekből, de nem csak itthon, hanem bárhol máshol is, és ez lassan már kezd csak egy történelmi ténnyé válni szerintem, de még azért sokan foglalkoznak vele, és ettől függetlenül szerintem sok mindenkit foglalkoztat – nyilatkozta Babics Lajos, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója.

A trianoni kérdéskör kapcsán nagy nézeteltérések merülhetnek fel az idősebb generáció és a fiatalok között. A diákok úgy látják, a „Vesszen Trianon!-érzetű” emberek gondolkodásmódja konfliktust szülhet a magyarok és az érintett nemzetek képviselői között.

– Szerintem az idősebb korosztály sokkal jobban kapcsolódik Trianonhoz, sokkal jobban akarják a régi Magyarországot, mint mi manapság. Mindig mikor megyünk autóval például, látjuk az autóknak a hátulján a „régi magyarországos” matricákat – mondta el Kuzma Leon, a Batthyány Lajos Gimnázium tanulója.

Cseresnyés Róbert úgy tűnik a kivételek közé tartozik, hiszen a magyarok egyik legnagyobb tragédiájának tartja június 4-ét.

– A nemzet tragédiája 1920. június 4-e, az ország körülbelül kétharmad részét elvesztettük sajnos. Ezt a magyarok nemzeti gyásznapjának is mondanám, mert, hogy ez volt Magyarország egyik legnagyobb vesztesége – árulta el Cseresnyés Róbert.

A megkérdezett fiatalok abban egyetértettek, hogy a magyarságunkat mindenképp ápolni kell és megemlékezni arról, hogy milyen is volt az 1920 előtti Magyarország.

 

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu