+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Magdolna napi búcsú
2023. július 24. hétfő 12:29
Magdolna napi búcsú
Idén reneszánsz énekekkel és hangszerekkel is találkozhattak az érdeklődők, valamint felavatták az újonnan épült közösségi teret.
Bacónak-hegy

Magdolna-napi szentmisét és búcsút tartottak vasárnap délután a Bacónak-hegyen. Idén reneszánsz énekekkel és hangszerekkel is találkozhattak az érdeklődők, valamint felavatták az újonnan épült közösségi teret.

Évszázados hagyomány már a Magdolna-napi búcsú a Bacónak-hegyen, ami a vallásos megemlékezés mellett fontos közösségépítő feladatot is teljesít. - Itt van ez a gyönyörű kápolna, a Mária Magdolna kápolna, és úgy gondoltuk, hogy itt a szentmise utáni, komolyzenei koncertekkel szeretnénk idecsábítani a helyi, és az ország előadóit, a mai napon is két ilyen előadóval találkozhattunk, akik régi hangszereket is hoztak nekünk – mondta el Fábián Lászlóné, a Bacónak-hegyért Alapítvány elnöke.

Joób Emese előadóművész az alkalomhoz illő dalokkal készült. Mivel a közelmúltban egy ösztöndíjnak köszönhetően Finnországban járt, egy ottani balladakonferencián megismert, szintén Magdolnáról szóló éneket is hallhatott a közönség, természetesen finnül. - Magdalénának a személyéhez próbáltam kapcsolni a történeteket. A bűnbánó Magdolna képéhez, a gyönyörű hajzuhataggal rendelkező Magdolna képéhez, és a forrás képéhez. Népdalokat válogattunk, illetve régi zenei művek szólaltak meg – fogalmazott Joób Emese előadóművész.

Csörsz Rumen István főként az énekkísérettel foglalkozik, amihez az itt megjelent reneszánsz hangszerek mind alkalmasak voltak. A művészek egy igazi ereklyét is bemutattak: egy fidulát, ami valójában egy középkori vonóshangszer és az egykori művész, Kobzos Kiss Tamás hagyatékából származik. Emellett megszólaltattak egy barokk gitárt is, a legfontosabb szerepet pedig a koboz játszotta. - Emese játszott rajta. Méghozzá egy olyan kobzon, amelyen már rozettás hangnyílás van, tehát félig már lant, hogy úgy mondjam, mint a keresztanyja, amin viszont én játszottam. Kobzon eredetileg pengetőn játszanak, és most is hallhattunk rajta népzenét, moldvai népzenét főleg, de még tánckíséretre is alkalmas, nagyon univerzális hangszer, tehát ez a négy húr senkit se tévesszen meg, kobzon mindent lehet játszani, sőt még blues-t is, méghozzá igen kiválóan. És a reneszánsz lant, amin én játszottam, az egy 17. század eleji modell, tíz kórusos, tíz húrpáros hangszer – mondta Csörsz Rumen István előadóművész. Fábián Lászlóné elmondta, az ilyen események miatt is szeretnék fejleszteni a Bacónak-hegyi utakat, hiszen jó közlekedési lehetőségek mellett, még többen keresnék fel a festői területet és az alapítvány rendezvényeit. 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu