+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Digitálisan olvasható kanizsai történelem
2023. augusztus 9. szerda 14:31
Digitálisan olvasható kanizsai történelem
Öt, 1945 előtti Nagykanizsára vonatkozó adattár vált elérhetővé a nagykar.hu weboldalon.
Nagykanizsa

Öt, 1945 előtti Nagykanizsára vonatkozó adattár vált elérhetővé a nagykar.hu weboldalon. A Halis István Városi Könyvtárhoz kapcsolódó gyűjtemények digitalizálásában az intézmény diákmunkásai segédkeztek.  

Helytörténeti és családtörténeti szempontból is unikális gyűjtemények kerültek ki az internetre – emelte ki Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese. A munka során eddig egy 1926-os és egy 1937-es címtár, egy 1911-es vármegyei almanach és egy kétkötetes, ’39-ből származó vármegyei névjegyzék került fel a világhálóra. Utóbbi különlegessége, hogy korábban nem volt megtalálható a könyvtár gyűjteményében, egy olvasó ajánlotta fel digitalizálásra. Ebben a gyűjteményben birtokosok neve és utcák, terek alapján is találhatóak adatok, ráadásul az eredeti tulajdonosnak köszönhetően a II. világháború utáni közigazgatási változások is nyomon követhetőek benne.

–A második kötetben az akkori tulajdonos ’47-ben vagy ’48-ban az akkori kijavította a neveket. Tehát a szocializmus vagy ’47 utáni neveit beleírta a kötetbe, például a Ferenc József utat Dózsa György útra vagy a Fő utat Sztálin útra. Tehát tulajdonképpen ez nem is egy, hanem két utcanévjegyzéknek felel meg ebben a tekintetben, mert ezek át vannak vezetve –emelte ki Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

A könyvtár személyzetének létszáma az alapszolgáltatás ellátására elegendő, így a digitalizálási folyamatban közösségi szolgálaton és diákmunkán lévő fiatalok dolgoztak.

–50 órás közösségi szolgálat miatt voltam itt, és egy kaposvári évfolyamtársammal, illetve régi ismerősömmel, Julcsival ketten csináltuk a szkennelési munkát - mondta el Pati Jázmin.

Az adatbázisok a kanizsaiadattarak.nagykar.hu weboldalon érhetőek el. Kardos Ferenc hozzátette, a jövőben további gyűjtemények válnak majd elérhetővé a világhálón.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu