+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A sakk fővárosa
2023. szeptember 12. kedd 12:13
A sakk fővárosa
Átadták a Sakkjátszótér program eszközeit hétfő délelőtt a Miklósfai-tagóvodában.
Nagykanizsa

Az oktatást segítő projekt a Nagykanizsai Központi Óvoda és a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub együttműködésének köszönhetően jöhetett létre.Az iskolai Sakkpalota programhoz hasonlóan, Szakacsits Szabolcs, a klub alelnökének szponzorációjával indulhatott el a kanizsai óvodákban a Polgár Judit Módszer alapjain nyugvó Sakkjátszótér. Összesen 24 óvónő vett részt a képzésen. Miklósfán már évek óta foglalkoznak a sakk oktatásával, ami eddig is jelentősen segítette a gyerekek fejlődését.

– Az az óvodai feladat, amely a komplex képességfejlesztést célozza meg és az iskolai életmódra való felkészítést, ahhoz ez az eszközcsomag és ez a módszertan jócskán hozzájárul. Mire gondolok? Fejlődnek a társas kapcsolataik, ugye egy nagyon komoly interakció van itt a játék során, fejlődnek a gondolkodási műveleteik, a stratégiai gondolkodás és az algoritmikus gondolkodás, mivel az algok, ugye a konkrét lépések, a kreativitás és a magasabb szint, amikor már ők maguk, ismerve a lépéseket, tudnak kombinálni – nyilatkozta Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsai Központi Óvoda intézményvezetője.

Nádasi Tamás, a sakk-klub elnöke hangsúlyozta, elsődleges céljuk, hogy a program segítségével felfedezzék a tehetségeket és biztosítsák a kanizsai sakktársadalom utánpótlását. Emellett hozzátette, sokan a felnőttek játékának tartják a sakkot, ám ez koránt sincs így.

– Ha játékosan tanulják, és erről szól ez a sakkóvodaprogram, akkor ez azt jelenti, hogy a sakknak az alaplépéseit, a játék eszméjét megtanulják, elsajátítják, és innen tudják magukat képezni tovább a magasabb szintekre. És tudják hasznosítani ezt a tudást később az egyes tantárgyakban, főleg a matematikában, de mondhatom, hogy minden tantárgyban segíti őket. Megtanítja a játékosokat a taktikai, stratégiai gondolkodásra, a logikai képességeiket is erősíti, a memóriájukat bővíti, megtanítja őket küzdeni – árulta el Nádasi Tamás, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke.

Az átadó végén az óvoda középcsoportosai be is mutatták az egyes eszközök használatát. Némethné Kovács Edit hozzátette, a program sikerességét látva, a jövőben szeretnék a sakk általi közösségfejlesztésre is helyezni a hangsúlyt, például a tagóvodák közti sakkpartikkal.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu