+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Szeretet vagy állatkínzás?
2023. szeptember 14. csütörtök 12:24
Szeretet vagy állatkínzás?
Állatkínzásnak is számíthat, ha önös érdekeink miatt szenvedni hagyunk egy gyógyíthatatlan beteg házillatot.
Nagykanizsa

A szakember elmondta, ha az orvosi vélemény is úgy határozza, sokkal kegyesebb, ha ilyen esetben az altatás mellett döntünk. Nem beszélve arról, hogy a nem megfelelő állattartás súlyos jogi következményekkel is járhat.

Bizonyos esetekben nehéz megállapítani, hogy mikor beszélünk állatkínzásról, hiszen ez nem mindig szándékos a gazda részéről. Ezen a téren leggyakoribb probléma, amikor az idős, gyógyíthatatlan beteg kisállatoknak már minden megélt nap szenvedést okoz, a gazda mégsem hajlandó elaltattatni. Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője hangsúlyozta, ez nem jó magatartás, hiszen az állatszeretet könnyen állatkínzássá változhat.

–Nekünk az a véleményünk, hogy el kell tudni egy bizonyos szint után engedni a kutyát. Tehát hiába szeretjük, nagyon imádjuk, a családnak a része, de ha van neki ilyen lehetősége, hogy inkább ne szenvedjen, akkor válasszuk ezt a módot. Hogy ha már az ember megtett mindent, állatorvoshoz elvitte, az állatorvos is azt mondja, hogy nem gyógyítható az állapota, már csak romlani fog és szenved az állat, akkor célszerű ezt a megoldást választani. Hiszen eljuthat ez már egy olyan szintig is, amikor szinte állatkínzás kategóriájába esik életben tartani azt a kutyát –emelte ki Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője.

Abban az esetben, ha ilyet észlelünk, magánemberként is tehetünk bejelentést. Magyarországon három állatvédelmi hatóság van: a hatósági állatorvosok köre, a jegyző, illetve a rendőrség. A telephelyvezető úgy véli, legcélszerűbb a jegyzői hivatalhoz fordulni, mivel ők tudnak a leghatékonyabban intézkedni.

–Először is kell egy bejelentést tenni. Ezt meg lehet tenni írásban, e-mail-ben, akár szóban is, de célszerűbb ezt írásban megtenni. Onnét kezdve a jegyző intézkedik arról, hogy ezt az esetet megvizsgálják, és ha szükséges, akkor a megfelelő intézkedéseket megteszi. Ha egy egyszerűbb eset, akkor felszólítja a gazdát, hogy tartsa megfelelően a kutyát. Tehát ha most rövid láncra van kötve, vagy csak alapvető dolgok hiányoznak neki, egy oltás, egy chippelés, akkor először ugye felszólítja, ha pedig extrém esetekről van szó, ami már az állatkínzás kategóriájába megy el, mert annyira helytelen a tartás, vagy a gazda annyira nem együttműködő, akkor ez eljuthat odáig, hogy a kutyát elveszik a tulajdonostól –tette hozzá Skanecz Tamás.

Skanecz Tamás hozzátette, a legideálisabb, ha mindenki nyitva tartja a szemét a lakóhelye környékén, hiszen ilyen eseteket általában a szomszédok, ismerősök vesznek észre, akik nap mint nap szemtanúi lehetnek a nem megfelelő állattartásnak.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu