+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Családi és nyílt napot tartottak a múzeumban
2023. szeptember 18. hétfő 12:09
Családi és nyílt napot tartottak a múzeumban
Az intézmény minden évben csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz, így ingyenes tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozással várták szombaton és vasárnap az érdeklődőket.
Nagykanizsa

Családi és nyílt napot tartottak a Thúry György Múzeumban. Az intézmény minden évben csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz, így ingyenes tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozással várták szombaton és vasárnap az érdeklődőket.

A programok az Eltemetett múlt, Élet és halál az Árpád- és Középkori Dél-Zalában és a Minél cifrább, annál szebb kiállításhoz kapcsolódtak. Árpád-kori házmaketteket készíthettek az érdeklődők, de a régészkedés, sírfeltárás, puzzlekirakás is eleme volt a nyílt napnak.

– Az idei évben a fő tematika a velünk élő örökségünk. Úgy gondoltuk, hogy Nagykanizsa legrégebbi házában vagy épületében, az 1705 és 1712 között épült múzeumépületben lévő, két időszaki kiállításunk is és az állandó kiállítás is mindenképpen kapcsolódik ehhez a témához és szeretné a múzeum megszólítani a családokat. Így egy családi napot tartottunk – hangsúlyozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A néprajzi tárlat témája az öltözködés, ezen belül is a bőszoknyás-gyöngyösnecces viselet. A hozzáillő fejfedő készítésével is megismerkedhettek a látogatók. A régi stílust Szvetics Jánosné, népi iparművész próbálja ötvözni a mai modern kiegészítőkkel.  

– A szüleink édesanyám, meg a rokonság is ilyet viselt, és már akkor elvarázsolt, hogy milyen gyönyörű szépek. A színek, meg olyan jó tartást adott az asszonyoknak. Amikor nyugdíjas lettem, akkor lementem, itt Kanizsán a művelődési házba, a hímző szakkörbe, és ott mondták, hogy milyen jó ez, csináljad – mondta el Szvetics Jánosné.

Mácsai Attila rendszeresen jár a családjával a múzeumi programokra. Fontosnak tartják, hogy a gyerekekkel is megismertessék a régi korok szokásait.

– Itt szoktunk lenni a múzeum programjain, azért járunk ide, hogy a gyerekeikkel is megismertessük a múltat, úgymond. Mi történt itt régen a városban, ezt a múzeum nagyon jól bemutatja. Vannak időszakos kiállítások is, amelyek szintén nagyon érdekesek szoktak lenni, mint például most ez a kis őrlés, amelyet itt a fiaimmal kipróbáltunk. Nagyon élvezi és hasznos időtöltésnek tarjuk –árulta el Mácsai Attila.

Az időszaki kiállításokkal továbbra is várják az érdeklődőket a múzeumban, és számos programmal készülnek még az idén az intézmény dolgozói.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu