+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Horvát zarándoklat Homokkomáromban
2023. szeptember 19. kedd 13:33
Horvát zarándoklat Homokkomáromban
Nemzetiségi zarándoklatot tartott az Országos Horvát Önkormányzat a hétvégén Homokkomáromban.
Homokkomárom

A már hagyománynak számító rendezvényen mintegy 400-an vettek részt.  

7 évvel ezelőtt indult útnak az országos zarándoklat. A fő cél, hogy a magyarországi horvátoknak, akik különböző régiókban laknak, legyen lehetőségük egyházi vonalon is találkozni, az anyanyelvükön közösen énekelni, imádkozni és ismerkedni – árulta el Vargovics Józsefné, a Zala Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke. Délelőtt 10 órakor egy keresztúttal kezdődött a program, amit a szentmise követett.

– Minden évben más-más régió a házigazda, körülbelül mi a hetedik éve kerültünk újra sorra. Amint önök is láthatták, nagyon sok zarándok jött, Soprontól, Baranyából, Budapestről, igazából mondhatom, hogy a magyarországi horvát régiók mindegyike képviseli magát – emelte ki Vargovics Józsefné, a Zala Vármegyei Horvát Önkormányzat elnöke.

Hederics Mártonné Tótszerdahelyről érkezett 6 óvodással a zarándoklatra. Több ilyen eseményre járnak a településről, a most érkezett kicsiknek viszont ez volt az első ilyen szereplése. Ők vitték a virágokat a Mária-oltárhoz. 

– Tótszerdahely egy vallásos falu, és a óvodában is folyik a hittan oktatás, tanítjuk őket horvátul imádkozni, minden ebéd előtt, horvátul imádkozunk, és a családból is hozzák a gyerekek ezt az identitást – mondta el Hederics Mártonné, a Tótszerdahelyi Óvoda óvónője.

Bakonyi Bettina Tótszerdahelyről érkezett osztálytársaival, hiszen fontosnak tartják a horvát hagyományok ápolását.

– Szerintem nagyon jó, mert összegyűlnek a horvátok, meg így nagyon szép, hogy így együtt vagyunk – árulta el Bakonyi Bettina.

Csicskovics Hanna is a fiatal generációt képviseli, szerinte érdemes nagy hangsúlyt fektetni a horvát nyelv ápolására és az egyházi programokon való részvételre.

–Tótszerdahelyi vagyok, fontosnak tartom, hogy ebben, hogy közelebb vagyunk Istenhez, és azt is, hogy menjünk templomba, mert az embernek jól esik, ha kikapcsolódik kicsit a hétköznapokból és elmegy a templomba imádkozni – árulta el Csicskovics Hanna Gréta.

A szentmise után még lehetőség volt a régiók közötti kapcsolatok ápolására, hiszen egy ilyen program fő feladata a horvát közösség erősítése.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu