+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / A háború összefüggései
2023. szeptember 19. kedd 14:08
A háború összefüggései
Az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai és katonai összefüggését vizsgáló előadással indult a Hadtörténelmi Esték programsorozat új évada a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
Nagykanizsa

Kis-Benedek József biztonsági szakértő prezentációjában igyekezett kevésbé ismert aspektusokból bemutatni a jelenleg is zajló konfliktust a kanizsai közönségnek.

Négy évtizede foglalkozik a katonai hírszerzéssel és biztonságpolitikai témákkal Kis-Benedek József. Jelenleg is vizsgálja az orosz-ukrán háború körülményeit, amely a ’90-es évek balkáni konfliktusa óta az első jelentősen hadi esemény a kontinens területén. A szakember szerint mindenkit váratlanul ért az orosz-ukrán háború kitörése, azonban az ellentét nem 2022-ben kezdődött, hanem jóval korábban és számos nemzetiségi konfliktus vezetett idáig.

–Ha meg akarja az ember érteni a helyzetet, akkor vissza kell menni az okokra, az pedig valóban 2014, illetve az azelőtti időszak. Az, hogy a Krímet elfoglalták, az is egy lépcsőfok volt. De voltak ott egyéb tényezők is, a NATO terjeszkedése kelet felé, amit Oroszország nem tudott tolerálni, hogy volt FÁK tagállamokat, a három balti államon kívül csatoljanak a NATO-hoz. Itt voltak olyan lépések, a nyugati államok részéről, amit Oroszország nem tud elfogadni – emelte ki Kis-Benedek József, biztonsági szakértő.

Az előadásban a háború lehetséges kimenetele is szóba került. Kis-Benedek József szerint nem elképzelhetetlen, hogy a világ hasonlóan az 1945 utáni időszakhoz, két nagy tömbre oszlik majd fel. A számos dezinformáció miatt azonban egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mi fog történni az orosz-ukrán területen a következő években, évtizedekben.  

–Látszik, hogy tömbösödés van, szövetségesek keresése folyik keleten és nyugaton egyaránt. Az, hogy ez most hol fog végződni, azt még nem lehet biztosan látni. Látjuk azt, hogy a BRICS-országok próbálnak különböző szövetségi rendszert kialakítani, de a Sanghaji Együttműködés szemlélete is formálódik, a NATO-n belül is újjáalakul a helyzet, az Európai Unión belül is, az Afrikai Unióban is. Nem tudunk olyat mondani, hogy hol ne változna a helyzet, mindenki keresi a szövetségest. Ez egy bizonyos időt fog igénybe venni -tette hozzá Kis-Benedek József.

A Hadtörténelmi Esték sorozat októberben folytatódik a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, akkor a Szent Korona történetéről tudhatnak meg érdekességeket az érdeklődők.  

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu