+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Csökken a népesség Kanizsán
2023. szeptember 20. szerda 13:04
Csökken a népesség Kanizsán
Folyamatosan csökken a lakosságszám Nagykanizsán, a 2023-as adatok szerint 44329 fő él a városban. Ez a szám 2007-ben még 51546 volt.
Nagykanizsa és Letenye

Folyamatosan csökken a lakosságszám Nagykanizsán, a 2023-as adatok szerint 44329 fő él a városban. Ez a szám 2007-ben még 51546 volt. Az ügy kapcsán Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a kanizsai mutatók az országos és a megyei átlagnál is lényegesen rosszabbak, ami már a korábbi ciklusokban is tanulságul szolgálhatott volna a városvezetésnek.

 A népesség csökkenése nemcsak Nagykanizsát érinti, országos szinten tapasztalható. Magyarország lakossága a KSH adatai alapján 2023-ban már nem éri el a 9 millió 600 ezer főt, az elmúlt 10 év alatt pedig több, mint 300 ezres csökkenés volt megfigyelhető. Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese elmondta, Kanizsa lakosságszámának visszaesése, a két utolsó népszámlálás statisztikáit nézve is, jóval nagyobb mértékű az országosnál.

– Az ország lakossága is csökken, de míg ez országosan 3,9 százalékos csökkenés volt, megyei szinten körülbelül 6 százalékos csökkenés volt, Nagykanizsa esetében ez több, mint 11 százalékos csökkenést jelent az elmúlt 10 évben. Ezen az látszik, hogy mind az országos adatoknál, mind a megyei adatoknál rosszabb számsor jött ki tulajdonképpen a városnál, és ez azt jelenti, hogy valamiért a városból, Nagykanizsáról sokkal többen mentek el az elmúlt 10 évben vagy vándoroltak el – nyilatkozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A külföldre történő elvándorlás jól látható az óvodai beiratkozásoknál, hiszen sok esetben akkor derül ki, hogy az ilyen korú gyerekek egy része az Egyesült Királyságban, Ausztriában vagy Németországban él. Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője szerint nemcsak az elvándorlás, hanem az elöregedés is szembetűnő.

– A bölcsődei beiratkozás idén 65-70 százalék körül van, az óvodai beiratkozás 77 százalék körül. Az iskolairól pontos számot nem tudok, de ott is vannak olyan iskolák, ahol nagyon alacsony a beiratkozás, illetve a tanulói létszám, tehát az intézményeink ilyen szempontból, ebben a korosztályban kihasználatlanok. Amit még tapasztalunk az az, hogy az idősellátásban viszont kapacitáshiánnyal kell küzdenünk – mondta el Schauta Marcell, az ÉVE önkormányzati képviselője.

A népességfogyás a kisebb településeket is érinti. Mikóné Farkas Ildikó, Letenye alpolgármestere hangsúlyozta, a fiatalok helyben tartásának nehézsége az egyik oka, hogy elöregednek a kisvárosok.

– Nincs nálunk középfokú oktatási intézmény, és ez nehézséget okoz abban a tekintetben is, hogy a gyerekek 14 éves koruktól kezdődően más városokban tanulnak, és a városhoz kötődő szál tovább vékonyodik azzal, hogy az egyetemre elkerülve még ritkábban látogatnak Letenyére, a szülővárosukba – emelte ki Mikóné Farkas Ildikó, Letenye alpolgármestere.

Az alpolgármester hozzátette, a Letenyéről elvándorlók közül többen a nagyobb magyarországi városokat választják, míg vannak olyanok is, akik inkább a határokon túl telepednek le.

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu