+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kalandozás a civilizáció bölcsőjében
2023. szeptember 28. csütörtök 13:11
Kalandozás a civilizáció bölcsőjében
A civilizáció bölcsőjébe kalauzolta el az érdeklődőket a Kalandozó Kanizsaiak programsorozat aktuális állomása csütörtökön a Medgyaszay Házban.
Nagykanizsa

Lehota M. János esztéta a franciaországi utazásába avatta be a közönséget.  A művészettörténész szenvedélyes utazónak számít, külföldi látogatásai során igyekszik Európát bejárni. Úgy fogalmazott, a költséghatékonyság mellett fontos számára, hogy felkeresse a kontinens kulturális mérföldköveit. Utazásain törekszik arra, hogy a helyi életérzést sajátítsa el, a Dordogne-vidéken és a Vézéire-völgyben tett látogatásával egy többéves álmát valósította meg.

– Nem vagyunk nagy múzeumjárók, inkább a városok, települések az értékek. Az ember leül mellé, kávézik egyet, iszik egy sört és annak az árnyékában eltölt néhány órát, úgy, hogy tudja, hogy miről szól, hogy elmesélve, elmondva mi annak a helynek az értéke. Tehát egy picit lenyugodva arra a ritmusra, ami az utazás, a vidéknek, a tájnak és környezetnek a kívánalma. Ezt a ritmust felvenni az igazi kikapcsolódás, valahol itt mosódik át az agya a napi mókuskerékről – mondta el Lehota M. János esztéta.

Az előadó által bejárt terület tele van művészeti emlékekkel, egy részén számtalan kastély található, de itt kaptak helyet a legendás barlangfestmények is. Az altamirai barlang mellett, a művészettörténészek ezeket az alkotásokat tartják az emberiség első jelentős alkotásainak.

– Lascaux-t felépítették centiről centire 100 méterre a barlangja mellé ugyanazokat az eszközöket használva. Viszont a Cro-Magnon vidék, a Vézéire-völgyben – amit az európai kultúra bölcsőjeként lehet említeni – ott van több száz olyan barlang, ahol barlangfestmény található. Ebből három-négy rendkívül jelentős, lascaux-i jelentőségű léptékkel bír, oda viszont be lehetett menni, ezekbe be is mentünk – tette hozzá az esztéta.

A Kalandozó Kanizsaiak rendezvénysorozat október 12-én folytatódik a Medgyaszay Házban, akkor Markó Roland afganisztáni utazásába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu