+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Előadás a legfontosabb rovarról
2023. október 12. csütörtök 11:43
Előadás a legfontosabb rovarról
Zümmögj velünk – A méhek titkos világa! címmel tartottak előadást az Állatvédelmi témahéten a Halis István Városi Könyvtárban.
Nagykanizsa

A Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület programján a méhek nélkülözhetetlenségéről és a méz jótékony hatásairól hallhattak az összegyűlt gyerekek.

Sokan keveset tudnak ezekről a nagyon fontos és hasznos rovarokról, pedig minden élőlény számára nélkülözhetetlen a létezésük. Munkájuknak nem csak a méz, de a különböző, az ember számára is táplálékként szolgáló növények termései is köszönhetőek – említette Zágon András. A szakember azt is elmondta, hogy a termelői méz fogyasztására szeretnék ösztönözni a gyerekeket, hiszen az számos jótékony hatással bír.

– Sokan tudják, a felnőttek legalábbis, illetve az utóbbi években a méhész egyesületünk saját szinten, itt Nagykanizsán is, illetve az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is igyekszik propagandát folytatni annak érdekében, hogy a mézet minél többen fogyasszák, mivel ez természetes tápláléka az embernek, tehát nem mesterségesen előállított táplálék, amiről mondjuk nem tudjuk, hogy milyen összetevőkből keletkezett. Ugye ezt a rovarok saját testük által feldolgozva nektárból készítik a mézet és ez enzimeket, nyomelemeket, tehát a testünk számára fontos összetevőket tartalmaz – fogalmazott Zágon András, Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület vezetőségi tagja.

A nektár gyűjtéséről, a méz készítéséről, majd annak kipörgetéséről egy kisfilmet is megtekinthettek a fiatalok, az előadás végén pedig meg is kóstolhatták a rovarok által előállított finomságot. Zágon András hangsúlyozta, nagyon fontos a fiatal generációk érzékenyítése a méhek védelmével kapcsolatban, hiszen az utóbbi években egyre nehezebb helyzetbe kerültek mind a méhészek, mind az állataik. Ennek a hatásait mindenki a saját bőrén érezheti.

– Nagyon ki kell hangsúlyozni, hogy fontos szerepük van a természetben megporzási tényezőként. Tehát hogyha a rovarok eltűnnének a Földről, az jelen körülmények között nagy baj lenne. Lehet, hogy 10-20 év múlva ez majd változik, mert olyan növényeket készítenek majd a génnemesítők, amihez nem kell a rovarbeporzás, de jelen körülmények között elengedhetetlen, hogy a rovarvirág megporozza a természetet. Tehát az almától, a repcétől, a napraforgótól kezdve mindenféle növényhez kell a rovar általi megporzás, és ezért is nagyobb szerepe van a méheknek ilyen szempontból, mint hogy mézet, nektárt, propoliszt állítanak elő – hangsúlyozta Zágon András.

A szakember hozzátette, átlagemberként is sokat tehetünk a méhek érdekében: például méhlegelők kialakításával, illetve a növényvédő szerek használatának csökkentésével.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu