A lekvároké volt a főszerep hétvégén Miklósfán. Először rendeztek Lekvármustrát a Mindenki Házában, az eseményen nagy volt az érdeklődés. Az édes kedvencek versenyén többségében a helyiek vettek részt, de a környező településekről is érkeztek minták, valamint profik is megmérettették termékeiket.
Bár sokan eretnekségnek gondolják, de a gyümölcsből a boron és a pálinkán kívül lekvárt is lehet főzni – fogalmazott Lajkó Mihály, az esemény egyik szervezője. Hagyományteremtő céllal rendezték meg az első miklósfai Lekvármustrát, és az első alkalom ellenére is nagy számmal érkeztek jelentkezők.
– Mindenképpen a közösségteremtés, a közösségnek az összekovácsolása, hogy programot biztosítsunk a helyieknek, meg tudják méretni magukat ezen a Lekvármustrán, ez volt a cél. Tudtommal a környéken nincs ilyen rendezvény és várakozásunkon felül jöttek jelentkezők, mert 80 minta került leadásra 38 versenyzőtől, ami szerintem első alkalommal egy ilyen rendezvénynél nagyon szép eredmény – árulta el Lajkó Mihály, a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke.
A versenyt tovább színesítette, hogy nemcsak helyiek érkeztek házi készítésű lekvárokkal, hanem profik is, akiknek a szörpkészítéssel együtt ez a szenvedélyük. Nyeste Zsuzsanna is részt vett az eseményen. Elmondta, a jelentkezők sokféle portékával érkeztek, ami még változatosabbá tette az ízkavalkádot.
– Láttam, hogy milyen lekvárok érkeztek, átvételnél ott voltam, ezért az enyémet nem is én vettem át, tehát azt teljesen külön is kezeltük. Nagyon sokfajta lekvár érkezett, 48 darab, ha jól számoltam, ami különleges kategóriában és több, mint 30 hagyományos kategóriában – emelte ki Nyeste Zsuzsanna.
Amíg a zsűri értékelésére vártak a versenyzők, helyi és környékbeli csoportok táncos, zenés műsoraikkal szórakoztatták a közönséget. Hagyományos kategóriában Hajdú Szilárd fekete Noah lekvárjával, míg a különlegesek között Konczné Kovács Brigitta fahéjas Othello készítményével érdemelte ki az első díjat.
adás
magazin
híradó