+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Emlékezés a kanizsai hősökre
2023. október 20. péntek 14:12
Emlékezés a kanizsai hősökre
Az 1956-os forradalom és szabadságharc nagykanizsai eseményeinek felidézésével folytatódott csütörtökön a Hadak Útján programsorozat.
Nagykanizsa

A Halis István Városi Könyvtárban tartott eseményen Czupi Gyula intézményvezető és a helyi ’56-os nemzetőrparancsnok fia, Orbán László tartott előadást.  A tavaly elindult programsorozat szervezőinek egyik célja a zalai régió elfeledett hőseinek bemutatása. Korábban már szó esett olyan, Nagykanizsához kapcsolódó katonatisztekről, mint vitéz Oszlányi Kornél és vitéz Szabadi Béla, illetve a „nagy háború” ismeretlen hőseiről, csak a várost érintő eseményekkel viszont most először foglalkozott egy előadás.

– Az első világháború kapcsán Fülöp András dokumentum-filmvetítésén a helyi hősök is szóba kerültek, úgyhogy mindenképpen fontos feladat és kitűzött cél, hogy a helyi nagykanizsai, illetve Zala vármegyei hősökről is szóljon az előadás-sorozat – mondta el Huszár András, a Hadak Útján szervezője.

A pesti forradalom hatására 1956. október 25-én Nagykanizsán tüntetést rendeztek, amely során leverték a középületekről a vörös csillagot, valamint ledöntötték a szovjet katona szobrát. Egy nappal később az MDP-székház előtt tüntetőkre rálőttek a karhatalmisták, és hárman életüket veszítették a sortűzben. Ezt követően nevezték ki Orbán Nándort a kanizsai nemzetőrség élére, valamint Lékay Gyula vezetésével megalakult a Városi Nemzeti Bizottság. Az ő személyüknek is köszönhetően az események Kanizsán nem torkollottak további vértontásba. Czupi Gyula a prezentációjában kiemelte, ezeknek a vezetőknek az akkori magatartása kiemelkedő példa lehet a jövő generációinak.  

– A legfontosabb, hogy azt a közérzületet szeretném visszaadni, azt a rendkívüli örömet, amit éreztek az emberek, a felszabadultságot. Az új vezetők, akik hirtelen ott teremtek, milyen felelősen vezették a várost. Valami elképesztő gyorsasággal hirtelen „gazdája lett mindennek” a városban, mindenki felelősen viselkedett. Tehát ez rendkívüli – fogalmazott Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

A kanizsai nemzetőrparancsnokot koncepciós perben többéves börtönbüntetésre ítélték. Az egykori katonatiszt és olimpiai ötödik helyezett öttusázó fia, Orbán László családi fotókon és történeteken keresztül mutatta be édesapja életművét. Célja, hogy hamarosan megjelenjen egy Orbán Nándor életét bemutató kötet is, amelyben a helyi események is fontos szerepet kapnak. 

– Háromnegyed részig kész van már. Mádai Norbert munkája, aki a szablyavívó egyesület vezetője és egy nagy gyűjtő, régi fegyvereket és relikviákat gyűjt, ő intézi ezt a könyvet. Azt mondta, hogy karácsonyra kész lesz, de ha jövő karácsonyig lesz kész, azt is kivárom – nyilatkozta Orbán László, vitéz Orbán Nándor fia.

A Hadak útján előadás-sorozat november 8-án folytatódik, akkor az I. világháborúról lesz szó. 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu