+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Mindenszentek vagy Halloween?
2023. október 30. hétfő 14:08
Mindenszentek vagy Halloween?
A megkérdezett nagykanizsaiak szerint nem zárja ki egymást, hogy a fiatalok halloweenkor beöltözzenek, majd mindenszentek és halottak napja alkalmából a szeretteikről is megemlékezzenek.
Nagykanizsa

Előbbit, a kelta hagyományokból kialakuló szokást hazánkban is egyre többen tartják.  Számos olyan véleményt lehet olvasni az internetes fórumokon, amelyek szerint „Magyarországon nincsen halloween, itt mindenszentek van”. A két esemény azonban nem ugyanazon a napon van, hiszen a beöltözős mulatság időpontja október 31-e, míg a mindenszentek és a halottak napja egy, illetve két nappal később van. A stábunknak nyilatkozók szerint utóbbi két ünnep rendkívül fontos az emberek életében, a családtagokra azonban máskor is kell emlékezni.

– Az az igazság, hogy a szeretteink, a halottaink bent vannak az ember szívében. Tehát az év minden napján emlékeszünk rá, de mikor jön a halottak napja, akkor még intenzívebben, én szerintem – mondta Horváth Márta.

A halloweeni szokások közül a tökfaragás és a beöltözés terjedt el leginkább Magyarországon. Az általunk felkeresett jelmezkölcsönző vezetője szerint évről évre többen választanak ilyenkor valamilyen kosztümöt, ám a forgalom így is elmarad a farsangitól. A kanizsai jelmeztrendek az előző évben főként a popkultúrához kapcsolódtak, népszerűek voltak a Wednesday Adams és Pennywise-ruhák. Egyre inkább hagyománnyá válik, hogy a kisgyermekes családokban a szülők is valamilyen álruhát öltenek. Ennek Kovácsné Zakócs Erzsébet szerint vannak pozitív hatásai.

– Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy a picik kevésbé félelemmel vegyesen öltöznek be olyan ruhákba, amik félelemkeltőek kellenének, hogy legyenek. Ez egy ellentmondás, hogy csúnyának kellene lenni, félelmetesnek kellene lenni, de közben a gyerekeknek egy része ezt nem tudja magáévá tenni. Esetleg fél is tőle – fogalmazott Kovácsné Zakócs Erzsébet, a Nagykanizsai Jelmeztár vezetője.

Kutatások szerint még mindig inkább a hölgyek öltöznek be ilyenkor, de a fiatal felnőtt férfiak közül is egyre többen ünneplik a halloweent.

– A faluban, ahol lakunk a barátaimmal, ott szoktunk összegyűlni. Sütögetünk általában gesztenyét, van, hogy egy-két sört megiszunk és igazából egész éjjel kint vagyunk, de reggelre valószínűleg hazaérünk – árulta el Szira Ádám.

Néhány évvel ezelőtt a halloweenre még furcsábban tekintett a nagyszülők generációja, azonban azóta egyre inkább elfogadottá vált ez a szokás.

– Talán ez a modernebb felfogás, hogy próbáljuk túltenni magunkon ezt a halálfélelmet és egy kicsit más felfogásba tenni ezt az egészet és esetleg ünnepelni is. Csak ehhez még idő kell, amíg erre a felfogásra át tudunk térni – mondta el Strausz Edit.

– Nekünk egy kicsit idegen dolog. Nekünk furcsa, de hát a fiatalság ebben nő fel, hogy mindenben találjon valamilyen megnyugvást vagy örömöt. Sokféle népszokás van, nekünk ez furcsa – nyilatkozta Dénes András.

A halloween leginkább az Egyesült Államokban számít népszerűnek, a szokások az ír és a brit bevándorlóknak köszönhetően jutottak el a tengerentúlra.

 

 

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu