Roma Gasztronómiai és Kulturális Fesztivált tartott a szombaton a Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Csónakázó-tónál. A hagyományteremtő szándékkal szervezett eseményen főzőverseny és zenés, kulturális programok várták az érdeklődőket. Szombaton 9 órakor kezdődött a bográcsozás. A főzőversenyen több csapat indult, a legnépszerűbb ételek a csülök-, valamint a pacalpörkölt volt, de akadt, aki áfonyás marhapörköltet készített. – Két dolog, ami különlegesebb ilyen bográcsos ételfőzésnél. Az egyik mindenképpen azt gondolom, hogy más ízeket ad ki a bográcsnak a léte, a másik pedig a közösség, amely itt van. Kóstolnak menet közben és jó hangulatot teremtenek. Ez a kettő fűszerezi meg egyébként azt, hogy jó ételek készüljenek el. Nem ugyanaz a hangulat, minthogy otthon a konyhában, akár a feleségem, akár én magam szoktam elkészíteni ételeket. Itt nagyobb társaság van, jó a légkör, barátok közt vagyunk - mondta el Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Az első zalai roma gasztronómiai és kulturális fesztiválra még Somogy megyéből is ellátogattak. – Mindenképpen szeretnénk kibővíteni ezt a kört. Nem csak roma nemzetiségű önkormányzatok részvételével, hanem nemzetiségi, horvátokkal, németekkel. Idén is meghívtuk őket, de sajnos egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtak részt venni a rendezvényen, viszont jövőre már civil egyesületeket is szeretnénk bevonni és nem csak roma szervezeteket –fogalmazott Orsós Vendel, a Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Orsós Vendel Híradónknak azt is elárulta, hogy a fő céljuk az, hogy Nagykanizsa védjegyévé váljon a nemzetiségi főzőverseny.
adás
magazin
híradó
