+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Kötetbemutatót tartottak a Magyar Plakát Házban
2020. szeptember 3. csütörtök 17:43
Kötetbemutatót tartottak a Magyar Plakát Házban
A szervezők Kanász Viktor és Kruppa Tamás munkáit mutatták be a történelemkedvelőknek.
Nagykanizsa

Kötetbemutatót tartottak a Magyar Plakát Házban a Thúry György Múzeum, a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár és az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport munkatársai. A szervezők Kanász Viktor és Kruppa Tamás munkáit mutatták be a történelemkedvelőknek.

Két történeti forráskiadvány bemutatójára várták a helytörténetért érdeklődőket tegnap a Magyar Plakátházba.  

– Mindkét forráskiadvány a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával és a mai történész szakmában forráskiadványokat és komoly munkát folytató kutatók segítségével jött létre –  mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A két kötet nagyon fontos Nagykanizsa története szempontjából, hisz új momentumait világítják meg a 16. század és a 18. század végére vonatkoztatva. Kanász Viktor, A veszprémi egyházmegye egyházlátogatási jegyzőkönyvei 1778–1779. I. Zala megye címen írta bevezető tanulmányát.

– A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltárral közösen immár több mint fél évtizede dolgozunk a veszprémi egyházmegye egyházlátogatási jegyzőkönyveinek a kiadásán. Itt most az 1777-1778-as vizitációkat mutatjuk be, ennek is a Zala megyei főesperességi része. Ez azért nagyon izgalmas és fontos Kanizsa és környékének, mert a klasszikus értelemben vett történelmi Zala megye szempontjából, ugyanis egy nagy felmérés keretében ezernyi helytörténet, művészettörténet családfakutatáshoz fontos adatokat tartalmaz – fejtette ki Kanász Viktor, az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tagjainak tudományos segédmunkatársa.

Kruppa Tamás a Pápai csapatok Magyarországon című tanulmányát 2017 és 2019 között Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tagjaként folytatta.

– Néhány kötetről van szó, amely Gianfrancesco Aldobrandini pápai generálisnak a levelezését tartalmazza, aki a 15 éves háború időszakában három alkalommal is egy komplett pápai hadsereget vezényelt Magyarországra a török kiűzésében segítse a császári csapatokat –nyilatkozta Kruppa Tamás, az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tudományos főmunkatársa.

A Pápai csapatok Magyarországon című kötet az 1595-1597 és 1601-es hadjárat körülményeit járja körül, utóbbi időszak pedig Kanizsa visszavételére irányult.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu