+36-93-787050
Nagykanizsa, Sugár út 8.
 Régi oldal
kezdőlap / hírek / Oroszlán a végvárban
2021. december 1. szerda 13:49
Oroszlán a végvárban
Thúry György várkapitány életéről és Nagykanizsa történelmének legújabb kutatási eredményeiről számol be Kanász Viktor kiadványa.
Nagykanizsa

Thúry György várkapitány életéről és Nagykanizsa történelmének legújabb kutatási eredményeiről számol be Kanász Viktor történész Oroszlán a végvárban című kiadványa. A kötetet tegnap a Thúry György Múzeum támogatásával, a Magyar Plakát Házban mutatták be az érdeklődőknek. 

A múzeum már hosszú ideje céljául tűzte ki, hogy a Thúry Györggyel, valamint Kanizsa török kori és kora újkori történetével kapcsolatos kutatásokat összegyűjtse és a közönség elé tárja – hangsúlyozta Száraz Csilla, az intézmény igazgatója. 

-Ennek az első és nagyon komoly, kézzelfogható és asztalra tehető eredménye Kanász Viktor történész „Oroszlán a végvárban” Thúry György és Nagykanizsa című kötete. A kutatásokat, természetesen a korábbi Thúry György összefoglalókat felhasználva, de teljesen új forrásanyagot is használva, és forrásokat közölve jelenik meg ma ez a kötet – mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

A kiadvány egyrészt a kanizsai múzeumbarátok számára egy színes összefoglaló, másrészt komoly, tudományos mű is – tette hozzá a múzeumigazgató. Kanász Viktor, a könyv szerzője elmondta: Thúry György, Nagykanizsa leghíresebb hőse, akiről tudunk ugyan anekdotákat, tudunk mesélni a hőstetteiről, viszont az életéről annál kevesebbet.

-Rengeteg olyan legenda és mese övezi az ő alakját, amit az utókor és a történelemtudomány már megcáfolni látszik. Mindenképpen fontosnak tartottam, hogy a leghíresebb kanizsai kapitányról legalább Kanizsán tisztán lássunk, és tudjuk azt, hogy lett ő Kanizsának a vitéze, másrészt, hogy lett ő Kanizsa történelmi tudatában a leghíresebb hős, mondjuk Zrínyi Miklós és Kanizsai Dorottya mellett. És tulajdonképpen mit tudunk az ő családjáról, katonai pályafutásáról és arról a példátlan nemzetközi hírnévről, ami övezte az ő alakját – árulta el Kanász Viktor történész. 

A gazdagon illusztrált kötetet a Thúry György Múzeumban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Galéria
további friss hírek
31
okt.
14:37
4
Nagykanizsa
Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a városi főkertész is felvette a kapcsolatot a MÁV-al.
Az ügyészségnek meg kell vizsgálnia azt, ami itt történt – fogalmazott Károlyi Attila a Bagolai soron végzett gyérítés kapcsán. Az ügy nagy felháborodást keltett a múlt héten, úgy tudjuk a..tovább olvasom
31
okt.
14:09
4
Nagykanizsa
Ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek érvénybe mindenszentek és halottak napja alkalmából Kanizsán.
A változások ma déltől érvényesek egészen szerda 21 óráig. A megemlékezőket a köztemetőkben hosszabbított nyitvatartással várják egészen csütörtök estig A Zala Vármegyei..tovább olvasom
31
okt.
14:04
5
Nagykanizsa
A szociális étkeztetés, a nappali és a személyi ellátás, valamint a házi gondozás területen is segítséget nyújt a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény.
31
okt.
14:00
4
Nagykanizsa
Koszorúkészítő programon vehettek részt a Kertbarát Klub tagjai hétfőn a HSMK-ban.
Az érdeklődők többnyire hozott anyagokból dolgozva állították össze a díszeket szeretteik sírjára. Halasi Melinda hangsúlyozta, a cél, hogy a saját készítésű koszorúk szokása ezáltal..tovább olvasom
31
okt.
14:00
1
31
okt.
13:37
4
Nagykanizsa
Nyolcgólos vereséget szenvedett a Nagyatádtól a Tungsram SE Nagykanizsa női kézilabdacsapata az NB II. legutóbbi játéknapján.
31
okt.
13:35
6
Nagykanizsa
Telt házas hangversenyt adott a Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar szombaton a Felsőtemplomban.
31
okt.
13:29
4
Nagykanizsa
A Budapest Bár adott koncertet szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
Az elismert formáció tolmácsolásában a sokak által ismert slágerek csendültek fel, de a megszokottól eltérő köntösben. A Budapest Bár 2007-ben alakult, hogy elkészítsen egy lemezt, ám a nagy siker miatt..tovább olvasom
online
adás
Kövesse élőben a Kanizsa Tv adását!
kanizsa tv
magazin
Nézze vissza magazinjainkat online!
kanizsa tv
híradó
Nézze vissza napi híradónkat online!
Ismerje meg a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának életét!
mai műsor
híradó 2023.10.31

FORGALOMI VÁLTOZÁSOK    A Tripammer utcai temető környékén kiemelt figyelemre kéri a rendőrség az emlékezőket  

EZ CSONKOLÁS VOLT, NEM GYÉRÍTÉS Nagy felháborodást váltott ki a Bagolai soron végzett munka, a szakértő szerint jogosan 

VERESÉG HAZAI PÁLYÁN Jövő héten kiesési rangadó vár a kanizsai női kézicsapatra   

partnereink
Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.
Nagykanizsa Online
VIA Kanizsa
Kanizsai Kulturális Központ
ZNET TELEKOM Zrt.
mnb
zalaerdő.hu
dzviz
Halis
MTVA2
Telefon: +36-93-787050; Telefax: +36-93-787050 Email: kanizsatv@kanizsatv.hu
Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Telefonszám: (+36 1 457 7100) Web: www.nmhh.hu